Annatto (Bixa orellana)

Cautare:
ANNATTO - BIXA ORELLANA
Nume engleza : Annatto, Achiote, Lipstick tree Alte nume : Achiote Partea folosita : Semintele de culoare rosu-inchis (cca. 3 mm diametru). Familia de plante : Bixaceae
Sursa foto : www.andreasrecipes.com
Descrierea plantei si cultivare : Este un tufis care creste in Caraibe si America Centrala, cu frunze lucioase in forma de inima, cateodata prezentand vinisoare rosiatice.
Floarea este de culoare roz este foarte atractiva, ceea ce face ca annatto sa fie folosit si ca planta ornamentala. Fructul este o capsula asemanatoare unei scoici, cu doua jumatati opozabile, in forma de inima acoperita cu tepi rosii. Cand este copt cele doua jumatati se deschid, dezvaluind cca. cincizeci de seminte cuprinse intr-o pulpa de culoare rosie. Pulpa este folosita drept colorant. Semintele de annatto sunt folosite drept condiment.
Cultivarea ei necesita conditii tropicale si un sol lutos, la altitudini mai mici de 1000 m. Fructele coapte sunt colectate si macerate in apa. Colorantul se precipita, astfel ca poate fi separat si uscat. Semintele se separa si ele si se spala.
Descrierea condimentului : Semintele de annatto sunt de culoare rosie-caramizie, de forma triunghiulara, cu o lungime de 3-5 mm. Ele pot fi cumparate sub forma de bloc, sau pasta, in pietele din America Latina.
Mirosul este usor piparat, cu o aroma de nucsoara, iar gustul de annatto este dulceag si piperat.
Pregatire si depozitare : Semintele de annatto sunt spalate si uscate separat de pulpa. Ele pot fi adaugate direct cand mancarea este pe foc, sau se poate face o infuzie in apa fierbinte, pana se obtine culoarea dorita si abia apoi se adauga in sosuri, sau orez. Semintele se mai pot frige in ulei cateva minute (este mai bine ca prajirea sa se faca intr-o tigaie acoperita, fiindca semintele de annatto au tendinta de a sari), apoi se arunca, iar uleiul colorat si aromat se foloseste la gatit. Proportia corecta este de o lingurita de seminte la patru linguri de ulei.
Semintele de annatto trebuie pastrate in containere sigilate, ca sa nu intre in contact cu aerul, umezeala si lumina.
Origine : Annatto este originar din America de Sud. Brazilia este producatorul si exportatorul cel mai important pe plan mondial. Astazi, annatto mai creste si in Filipine, unde a fost aclimatizata de spanioli. Etimologie : Denumirea stiintifica “orellana” provine de la Francisco de Orellana, un explorator spaniol din secolul al XVI-lea. Impreuna cu Francisco Pizzaro, Orellana a participat la cucerirea si distrugerea Imperiului Incas; in 1540, a participat la o alta expeditie condusa de Gonzalo Pizzaro. Dand ascultare unor zvonuri si povesti fanteziste despre aur si plantatii de scortisoara, cca. 2000 de spanioli au intrat in jungla peruviana si braziliana, unde au pierit aproape toti. Orellana s-a desprins de grup si si-a continuat drumul de unul singur, indreptandu-se spre est unde a descoperit, mai mult sau mai putin din intamplare, fluviul Amazon si si-a castigat o faima stiintifica oarecum nemeritata.
Confuzia dintre numele lui Orellana si numele orasului francez Orleans a facut sa apara in germana denumirea “Orleanstrauch”, ceea ce inseamna “Tufis de Orleans”. Alte nume ale plantei, in America de Sud si Centrala, provin din limbile indiene: “urucul” din tupi-guarani (in regiunea Amazonului), de aici provenind denumirea franceza “rocou”, “annatto” in Caraibe si “achiote” in limba nahuatl din Mexic.
Denumirea stiintifica “Bixa” provine de la o alta planta din Caraibe numita “bija” sau “biche”.
Utilizari culinare : Annatto este nativa din America de Sud si este folosita mai ales ca aromatizant si colorant in bucatariile din partile de nord si centrala ale Americii de Sud. In Caraibe semintele sunt de obicei fripte in grasime animala, sau vegetala, iar grasimea rezultata, de culoare aurie, este folosita pentru frigerea carnii, sau a legumelor, care obtin astfel o culoare galben-aurie, sau galben-maronie.
Mexicanii folosesc o pasta (achiote) care contine seminte de annatto si conservanti (acid acetic – aspirina) care se dizolva complet in grasime fierbinte si poate fi astfel usor adaugata in marinade, sau sosuri, pentru a le imbunatati culoarea. In mod similar este folosita si in Peru, sau Bolivia.
S-au gasit dovezi ca bautura azteca originala, “chocolatl”, continea si seminte de annatto datorita continutului mare de grasimi si a culorii, sangele fiind un element important in mistica azteca.
Utilizarea plantei pentru a intari culoarea ciocolatei a fost obisnuita in Europa pana in secolul al XVII-lea; astazi, acest condiment este folosit doar ocazional pentru a colora untul si branza in galben.
In sudul Mexicului (Yucatan), carnea este adesea marinata cu un amestec de condimente numit recado. In recado semintele de annatto pot fi folosite ca atare (adesea dupa ce au fost inmuiate in apa fierbinte), sau sub forma de ulei. Amestecul mai contine piper negru, ienibahar, chimen, usturoi si ardei iute. Aroma cea mai importanta provine insa de la portocalele amarui, care dau un buchet distinct, de fruct.
Carnea marinata cu recado este invelita in frunze de banana si coapta in cuptoare de piatra. Se poate de asemenea praji, sau prepara, in mod normal, la cuptor. Aceasta tehnica se poate aplica la carnea de pui si la peste, dar cel mai popular fel de mancare este carnea de porc, in special purcelul de lapte.
Datorita spaniolilor annatto a fost adus si in Asia de Sud-Est. In Filipine semintele sunt adesea macinate pulbere si adaugate supelor sau tocanelor; carnea este deseori marinata cu amestecuri colorate cu annatto. Culoarea obtinuta aici este maro-galbuie, mai putin vibranta decat cea obtinuta in Caraibe.
In afara de Filipine bucataria sud-est asiatica foloseste rar annatto. In Vietnam aluaturile sunt adeseori preparate cu ulei de annatto, pentru a capata o culoare mai atractiva; acelasi ulei se foloseste si pentru a imbunatati culoarea unora dintre amestecurile de curry si nuca de cocos. Tot in Vietnam varietatile derivate din rata Beijing (“ga quay mait ong”, poate fi preparata atat cu pui cat si cu rata) utilizeaza annatto pentru a colora pielea pasarii; bucatarii chinezi obtin o culoare similara cu solutiile de malt, care caramelizeaza in timpul gatitului.
In China semintele de annatto intra ocazional in componenta marinadelor pentru carnea fripta, sau prajita (mai ales porc), si confera carnii o crusta portocaliu stralucitoare.

Share
Raportare greseli de ortografie:
vreau sa semnalez existenta unei greseli de ortografie.