Arpagic chinezesc (Allium tuberosum)

Cautare:
ARPAGIC CHINEZESC - ALLIUM TUBEROSUM
Nume engleza : Chinese chives, Oriental garlic Alte nume : Usturoi oriental Partea folosita : Frunzele, tulpinile si florile. Familia de plante : Alliaceae (familia cepei).
Sursa foto : hungerhunger.blogspot.com
Descrierea plantei si cultivare : Planta este o incrucisare intre usturoi si arpagicul obisnuit. Este perena si creste pana la 50 cm inaltime, un pic mai mare decat arpagicul (allium schoenoprasum) obisnuit. Este inrudita, din punct de vedere botanic, cu usturoiul si arpagicul; rude mai indepartate sunt ceapa, prazul si leurda. Descrierea condimentului : Gustul si aroma sunt foarte asemanatoare cu ale arpagicului obisnuit, dar au o mica nuanta de usturoi. Pregatire si depozitare : Prin uscare arpagicul chinezesc isi pierde aroma complet. Pentru a depozita arpagicul chinezesc tulpinile cu frunze si flori se infatoara in prosoape umede si se pun in frigider, in compartimentul legumelor; se pot pastra astfel 1-3 zile. In general, fiind disponibil in Asia tot timpul anului, se consuma proaspat.
Daca se vrea depozitarea sa pe termen mai lung, arpagicul se taie cu foarfeca si se asaza sub apa, in locasurile formelor pentru cubuletele de gheata. Se pun apoi in congelator.
Origine : Asia centrala si de vest. Este cunoscuta in gastronomia chineza de multe sute de ani. Etimologie : Vezi ARPAGIC. Utilizari culinare : De multe sute de ani chinezii apreciaza planta pentru calitatile sale culinare si pentru ca usureaza digestia. Se foloseste proaspata in salate, supe si tocane, ca si la mancarurile cu oua.
Se adauga in mancaruri la urma, pentru ca isi pierde aroma si gustul cand este gatita perioade mai mari de 10 minute. Cel mai bine este sa fie tocata prin taiere cu foarfecele; in aceste mod tulpina si frunzele sunt forfecate din doua parti, ceea ce duce la dezvoltarea mai buna a aromei si gustului.

Share
Raportare greseli de ortografie:
vreau sa semnalez existenta unei greseli de ortografie.