Boldo (Peumus boldus )

Cautare:
BOLDO - PEUMUS BOLDUS
Nume engleza : Boldo Alte nume : Partea folosita : Frunzele. Familia de plante : Monimiaceae. Aceasta familie este inrudita indeaproape cu familia dafinului (Lauraceae).
Sursa foto : herb-magic.com
Descrierea plantei si cultivare : Boldo este un copac verde tot timpul anului, care ajunge la 6-8 m inaltime (desi cresterea plantei este lenta) si produce fructe mici, ca niste boabe. Florile de boldo sunt fie feminine, fie masculine, iar pomul de boldo face doar flori de un singur sex ; de aceea, plante atat feminine cat si masculine trebuie crescute laolalta, pentru a se putea reproduce.
Frnzele sunt de cca. 5 cm lungime, de culoare verde inchisa si prezinta un numar de mici glande la suprafata. Cand sunt uscate au culoare rosu-maronie.
Descrierea condimentului : Aromatic (aduce cu camforul si scortisoara) si usor amar. Cand frunzele de boldo sunt zdrobite, mirosul lor devine foarte dezagreabil. Pregatire si depozitare : Crengile cu frunze trebuiesc taiate in perioada decembrie – martie si apoi lasate sa se usuce. Dupa aceea, crengile sunt agitate puternic ca frunzele sa cada; acestea sunt apoi stranse, impachetate si depozitate in locuri uscate, la adapost de lumina, caldura si umezeala. Origine : Boldo creste in muntii Anzi, in Chile, unde fructele sale galben-verzui sunt folosite ca aliment, coaja la tabacirea pieilor iar lemnul la obtinerea carbunelui. Planta a fost introdusa si in zona Mediteranei si poate fi intalnita, in stare salbatica, in nordul Africii. Etimologie : Necunoscuta. Utilizari culinare : Este uimitor ca boldo nu este cunoscut decat in bucatariile locale din zona unde creste, desi aroma sa fierbinte si gustul iute par sa placa tuturor.
Frunzele de boldo sunt un substituent foarte bun pentru frunzele de dafin indian, folosite in bucataria din India de nord (in preparatul numit “korma”, un curry preparat cu iaurt si condimente) si in prepararea amestecului de condimente garam masala. Frunzele de boldo. avand gust si aroma puternica, se folosesc in cantitati mici.
In bucataria occidentala boldo poate substitui dafinul, mai ales in cazul mancarurilor de peste si al sosurilor. Boldo merge foarte bine cu ciuperci si muraturi.

Share
Raportare greseli de ortografie:
vreau sa semnalez existenta unei greseli de ortografie.