Degetarita (Boesenbergia pandurata)

Cautare:
DEGETARITA - BOESENBERGIA PANDURATA
Nume engleza : Fingerroot, Chinese ginger, Chinese key, Lesser ginger Alte nume : Partea folosita : Rizomul. Familia de plante : Zingiberaceae (familia ghimbirului).
Sursa foto : www.aromaticsinternational.com
Descrierea plantei si cultivare : Degetarita are un rizom din centrul caruia apar prelungiri subtiri si lungi, de forma unor degete.
Este o planta inalta, asemanatoare ghimbirului (adesea este numita ghimbir chinezesc), cu flori roz, foarte frumoase.
Descrierea condimentului : Degetarita are o aroma puternica si dominanta, cu un iz caracteristic. Este interesant ca partea centrala a rizomului si ”degetele” au arome diferite.
Degetarita se consuma proaspata (de obicei data pe razatoare) fiindca in stare uscata capata un iz medical, suparator. Daca este folosita in stare uscata, mai intai se ”inmoaie” in apa si apoi se zdrobeste pana devine ca o pasta.
Pregatire si depozitare : Degetarita proaspata poate fi pastrata cateva zile in frigider. Rizomul uscat trebuie zdrobit un pic pentru a desface fibrele, si apoi infuzat in sosul mancarii pana ce aceasta capata aroma dorita.
Degetarita uscata, intreaga sau pudra, se pastreaza la adapost de lumina, umezeala si aer.
Origine : Degetarita este originara din Asia de sud-est. Etimologie : Numele botanic ”panduratus” deriva din grecescul ”pandoura” (nai) provenit din numele zeului Pan, care obisnuia sa cante la acest instrument. Semnificatia acestei denumiri este ca se compara forma tuburilor ce compun naiul cu forma ”degetelor” rizomului.
In Thailanda, unde este un condiment destul de popular, degetarita este denumita „krachai”
Utilizari culinare : Degetarita a devenit cunoscuta in Europa doar in ultimii ani. Planta este folosita in China ca medicament, nu in bucatarie, si este un condiment rar in bucataria vietnameza si indoneziana.
Doar in bucataria thailandeza degetarita joaca un rol important in asezonarea mancarurilor.
Desi este mai putin populara decat ghimbirul si galangalul, degetarita este adesea folosita ca ingredient in pastele thailandeze de curry, mai ales cele pentru peste si este un ingredient comun pentru mancarurile si supele de peste. Cel mai adesea este utilizata decojita, data prin razatoare sau taiata in felii subtiri, si consumata ca o leguma. Este apreciata in special la prepararea de “khao chae”, un popular preparat cu orez, care se consuma vara.
Rizomul uscat are o aroma ”medicala” puternica si nu este folosit decat daca nu este disponibil in stare proaspata.

Share
Raportare greseli de ortografie:
vreau sa semnalez existenta unei greseli de ortografie.