Grasita (Portulaca oleracea)

Cautare:
GRASITA - PORTULACA OLERACEA
Nume engleza : Purslane, Verdolaga, Pigweed, Little Hogweed, Pusley, Cuban Spinach Alte nume : Iarba grasa Partea folosita : Frunzele si tulpinile tinere. Florile, de asemenea, pot fi adaugate in salate. Grasita se consuma intotdeauna in stare proaspata. Familia de plante : Portulacaceae.
Sursa foto : www.vepachedu.com
Descrierea plantei si cultivare : Este o planta taratoare anuala, dar este capabila sa dezvolte si tulpini erecte, cu radacina pivotanta. Planta prefera solurile usoare, nisipoase, bogate in substante nutritive, situate in zone calde. Frunzele ei sunt groase, de culoare verde inchisa, de forma ovala sau alungita, lucioase. Tulpinile sunt cilindrice si dure, adesea cu o nuanta rosiatica; ating lungimi de 10-30 cm. Florile sunt mici, colorate in galben; perioada de inflorire este sfarsitul verii, inceputul toamnnei. Descrierea condimentului : Grasita nu are aroma; frunzele carnoase au un gust racoritor, putin picant si astringent (un pic citric) si o textura in acelasi timp crocanta si suculenta. Pregatire si depozitare : Grasita proaspata se poate pastra 2-3 zile in pungi de plastic, in frigider. Origine : Europa de sud si Orientul Mijlociu. Etimologie : Termenul latinesc “portulaca” provine din “portula”, care inseamna “poarta mica”, aluzie la invelisul ce acopera fructele plantei. “Oleracea” este tot un termen latin ce deriva din “olus”, care inseamna “verdeata”, “flori”.
Denumirea in limba romana (iarba grasa / grasita) face aluzie la frunzele groase, carnoase, ale plantei.
Denumirile in principalele limbi europene provin din denumirea latina, portulaca: „purslane” in engleza, „pourpier” in franceza, „pPortulak” in germana, „portulaca” in italiana si „verdolaga” in spaniola.
Utilizari culinare : Frunzele (in special cele tinere) si tulpinile tinere (cele mature sunt tari) sunt un adaus placut la salate. In Orientul Mijlociu se prepara salate delicioase din frunze de grasita tocate, iaurt si diverse vegetale verzi (castravete verde, ardei gras, etc.) ca acompaniament pentru carnea fripta. Grasita este unul dintre ingredientele faimoasei salate libaneze, fattoush.
Frunzele mature se oparesc si se utilizeaza ca leguma. Gatitul potenteaza continutul lor mucilaginos, ceea ce le face un ingrosator bun pentru supe si tocane. In Turcia, de exemplu, grasita este folosita la prepararea tocanelor de miel si de fasole, in timp ce in jurul intregii Mediterane este utilizata la prepararea supelor.
In Mexic este gatita cu carne de porc, rosii si ardei iuti (in special cei din varietatea chipotles).
Grasita merge foarte bine combinata cu spanac, ulei de masline si zeama de lamaie. Este un insotitor de mare calitate pentru felurile preparate cu sfecla, fasole, castraveti, oua, branza, cartofi noi, iaurt.
Dintre celelalte condimente, se potriveste bine cu limba mielului, hasmatuchi, nasturel (nasturtium), urda-vacii, creson, ruccola (voinicica), macris, patrunjel, menta etc.

Share
Raportare greseli de ortografie:
vreau sa semnalez existenta unei greseli de ortografie.