Levantica (Lavandula angustifolia)

Cautare:
LEVANTICA - LAVANDULA ANGUSTIFOLIA
Nume engleza : Lavender Alte nume : Partea folosita : Florile si, in masura mai mica, frunzele. Familia de plante : Lamiaceae (familia mentei).
Sursa foto : nipitinthebud.wordpress.com
Descrierea plantei si cultivare : Levantica este o planta perena, cu frunzele permanent verzi. Atinge inaltimi de 30-100 cm, datorita florilor inalte. Frunzele sunt subtiri si ascutite, de culoare verde-argintie si foarte parfumate. In primul an de viata tulpinile sunt verzi, apoi devin lemnoase.
Florile levanticai apar in iulie-august. Culoarea lor variaza functie de specie, dar cea mai comuna varietate are flori albastre. Florile sunt foarte parfumate.
Levantica se simte cel mai bine in soluri cu nisip si calcar. Are nevoie de spatii deschise pentru a se dezvolta si de mult soare.
Descrierea condimentului : Levantica are un miros parfumat, foarte puternic. Frunzele au gust amarui, ca si florile, dar mai puternic. Pregatire si depozitare : Pentru a usca florile ele trebuiesc culese exact inainte sa se deschida. Frunzele pot fi recoltate oricand. Levantica este folosita la parfumarea oteturilor si uleiurilor si la prepararea amestecurilor de ierburi aromate. Frunzele aromate si amarui sunt folosite si la asezonarea diferitelor mancaruri europene. Origine : Levantica provine din vestul Mediteranei. Etimologie : Sursa denumirii este cuvantul latin ”lavare” (a spala) care se refera la utilizarea levanticai in uleiurile de baie. Cele mai multe limbi europene si non-europene denumesc levantica dupa sursa latina: ”Lavendel” in germana, ”lavanda” in spaniola, ”lavandina” in letona, ”levantica” in romana, ”lavendin” in slovena, ”levandula” in slovaca, ”laventeli” in finlandeza, ”lavandula” in bulgara, ”levanta” in greaca, ”lavanta cicegi” in turca si ”lavender” in ebraica. Utilizari culinare : Levantica nu este utilizata in mod obisnuit drept condiment, dar este caracteristica provinciei din sudul Frantei, Provence. Bucataria provensala foloseste foarte multe ierburi proaspete (care cresc din belsug in climatul mediteraneean), usturoi, sofran, mult peste si vegetale.
”Herbes de Provence” este un amestec de condimente ce contine cateva ierburi (hasmatuchi, tarhon, cimbru, maghiran, rozmarin, levantica si fenicul). Aceasta mixtura este folosita la prepararea multor mincaruri, mai ales pe baza de peste, dar si pe baza carne de porc, vita sau pui si legume (vinete, rosii, dovlecei).
In afara Frantei levantica este folosita doar sporadic. Ea trebuie utilizata cu atentie, la prepararea mancarurilor robuste pentru ca aroma sa tinde sa devina dominanta, mancarea fiind prea amara si parfumata.
Levantica mai este folosita si la aromatizarea dulciurilor (de exemplu inghetata de levantica), gemurilor si jeleurilor de fructe.

Share
Raportare greseli de ortografie:
vreau sa semnalez existenta unei greseli de ortografie.