Limeta kafru (Citrus hystrix)

Cautare:
LIMETA KAFRU - CITRUS HYSTRIX
Nume engleza : Kaffir lime Alte nume : Lamaie verde kafru Partea folosita : Frunzele si fructele, in special coaja lor. Familia de plante : Rutaceae (familia citicelor).
Sursa foto : Radu Popovici
Descrierea plantei si cultivare : Limeta kafru este un arbust spinos care poate atinge 5 m inaltime in tarile unde este originar, si pana la 2,5 m cand este cultivat in ghivece. Frunzele si petiolul mare apar a fi ca o singura frunza ascutita, ce atinge 6 cm lungime si 3 cm latime, de culoare verde-inchisa pe fata superioara si verde-deschisa pe cea inferioara. Frunzele de limeta kafru sunt foarte aromate.
Arborele de limeta kafru poate inflori oricand in timpul anului. Fructul se maturizeaza in cca. 10 luni. Fructele de limeta kafru au coaja cu multe protuberante si zbarcita.
Descrierea condimentului : Limeta kafru foarte asemanatoare ca aroma si gust cu lamaia si limeta. Desi multi considera, la primul contact, aroma ca fiind prea cruda, dominatoare si persistenta, cand s-au obisnuit cu ea o percep ca fiind extrem de racoritoare si placuta.
Fructul are gust acru, similar cu cel al lamaii sau al limetei. Nu se consuma proaspat pentru ca nu contine de loc suc.
Limeta kafru are o aroma caracteristica, foarte puternica, ce nu poate fi substituita cu alt condiment; mirtul lamaios si coaja de lamaie ar putea fi cei mai buni substituenti.
Pregatire si depozitare : Frunzele de limeta kafru se folosesc in special proaspete. Frunzele uscate isi pierd aroma cam intr-un an, de aceea se pastreaza congelate. Origine : Asia de Sud-Est. Etimologie : Cuvantul ”kafru” este folosit in limba engleza, si in multe altele, ca un termen peiorativ, jignitor pentru negri. In istorie se aplica in mod special populatiei Xhosa din Africa de Sud. Termenul provine din cuvantul arab ”kafir” (necredincios, non-musulman) trecand si prin spaniolo-portughezul ”cafre” (barbar). Utilizari culinare : Frunzele de limete kafru sunt foarte populare in Thailanda; aroma lor caracteristica apare in supe, tocane sau curry-uri. Ele sunt adesea combinate cu usturoi, galangal, busuioc proaspat, ghimbir si degetarita, alaturi de cantitati mari de ardei iute.
Frunzele de limete kafru sunt foarte populare si in Cambodgia, dar mai putin in Vietnam, Malaezia si Indonezia.
Putinul suc scos de limetele verzi kafru este acru si are aceeasi aroma ca frunzele; el este folosit uneori in Thailanda si Malaezia (mai putin in Indonezia) la mancarurile de peste, sau pasare.
Coaja lamailor kafru, extrem de aromata, este folosita in Cambodgia, pisata in piua alaturi de ardei iuti verzi, curcuma proaspata, galangal, salote, usturoi si alte ingrediente la prepararea pastei verzi de curry, careia ii confera o aroma deosebita.

Share
Raportare greseli de ortografie:
vreau sa semnalez existenta unei greseli de ortografie.