Mitsuba (Cryptotaenia japonica)

Cautare:
MITSUBA - CRYPTOTAENIA JAPONICA
Nume engleza : Mitsuba, Japanese parsley, Japanese chervil Alte nume : Patrunjel japonez Partea folosita : Frunzele si tulpinile, in special, dar si radacina. Familia de plante : Apiaceae (familia patrunjelului).
Sursa foto : www.roots-magazine.com
Descrierea plantei si cultivare : Este o planta perena ce creste in climate reci si prefera locurile umbroase. Atinge inaltimi de 80-100 cm. Frunzele de mitsuba sunt mai mari ca cele de patrunjel, de culoare verde inchisa, uneori cu nuante rosiatice, de bronz. Mitsuba infloreste in lunile iulie-august. Florile mitsubei sunt hermafrodite, sunt polimerizate de insecte, au culoare alba si se grupeaza in ciorchini de forma unei umbrele. Planta se inmulteste prin seminte si se adapteaza usor la aproape orice sol, dar prefera solurile alcaline si umede. Descrierea condimentului : Mitsuba nu este prea aromata, dar are un gust placut, amintind de patrunjel, hasmatuchi, angelica si telina, cu o mica nuanta acrisoara de macris si o urma de cuisoare. Frunzele mai mature au tendinta de a capata un gust amarui. Pregatire si depozitare : Frunzele de mitsuba se pastreaza 5-6 zile, invelite intr-un prosop umed, sau ambalate intr-o punga de plastic si pastrate in frigider, in compartimentul legumelor. Origine : Mitsuba este originara din estul Asiei. Este cultivata si folosita intens in Japonia. In ultimul timp cultura mitsubei s-a extins si in Australia, America de Nord si Europa Occidentala. Etimologie : Mitsuba inseamna “trei frunze” in limba japoneza, referire la trioul format de frunze in varful tulpinilor. Aceasta denumire a inspirat unul dintre numele care ii sunt atribuite plantei in limba engleza: “trefoil”.
Inrudirea si asemanarea mitsubei cu patrunjelul a generat in majoritatea limbilor denumiri legate de patrunjel, la care se adauga adjectivul “japonez”, care indica originea plantei.
Utilizari culinare : Este folosita atat cruda cat si gatita, similar cu patrunjelul. Cand este gatita, frunzele se adauga la sfarait, chiar inainte de terminarea gatitului; caldura le face sa-si piarda gustul. Radacina de mitsuba poate substitui cu succes radacina de telina.
Semintele de mitsuba sunt si ele folosite cateodata ca aromatizant, similar cu semintele de telina sau de marar.
In Japonia mitsuba este foarte populara si se foloseate la aromatizarea supelor, a mancarurilor preparate prin fierbere (nabemono) si prajire, in salate etc. Mitsuba aduce un gust delicat si specific. Una dintre mancarurile populare in Japonia este “matsutake no dobinmushi”.
Mitsuba este uneori oparita rapid pentru ca frunzele ei sa fie mai fragede.
Patrunjelul japonez merge foarte bine cu oua, peste si fructe de mare, ciuperci, carne de pasare, orez si cu majoritatea legumelor, mai ales cu radacinoasele dulci, ca morcovul si napul.
Gustul sau se combina bine cu busuioc, arpagic, ghimbir, lamaita, lemongrass, maghiran, susan.

Share
Raportare greseli de ortografie:
vreau sa semnalez existenta unei greseli de ortografie.