Nasturel (Nasturtium officinale )

Cautare:
NASTUREL - NASTURTIUM OFFICINALE
Nume engleza : Watercress Alte nume : Nasturel medicinal Partea folosita : Frunzele proaspete. Familia de plante : Brassicaceae (familia verzei).
Sursa foto : canarygirl.com
Descrierea plantei si cultivare : Creste frecvent in santuri si pe teren umed.
Florile au 5 – 7 mm in diametru. Pastaile coapte au circa 11-19 mm x 2-2,7 mm, pe tulpini de 7-12 mm lungime.
Frunzele sunt asezate de o parte si de alta tulpinii. De multe ori, raman verzi si toamna si iarna; uneori devin violete.
Descrierea condimentului : Nasturelul si rudele sale au o aroma picanta si invioratoare si un gust iute-piperat, care dureaza numai cateva secunde. Pregatire si depozitare : Frunzele proaspete se pastreaza la frigider, in compartimentul pentru fructe si legume. Rezista astfel cca. 2 saptamani. In stare uscata isi pierde repede calitatile organoleptice. Origine : Nasturelul provine probabil din Asia centrala, sau de vest, unde inca mai poate fi gasit in stare salbatica. Este usor de cultivat si tolereaza aproape orice clima.
Este similar ca gust, si deci o poate substitui, cu urda vacii; aroma sa insa este uneori descrisa ca fiind superioara altor specii de creson. Desi nasturelul a fost una din ierburile pe care Charlemagne a poruncit sa fie crescute in gradinile imperiale, in zilele noastre nu mai este cultivat in scopuri comerciale. Poate fi disponibil pe piata, fie din gradini mici, fie recoltat din salbaticie.
Etimologie : Numele nasturelului include in mai toate limbile un cuvant insemnand “apa” (indonezianul “air”, finlandezul “vesi”, germanul “Wasser”, italianul “acqua”, rusescul “voda”, grecescul “nero”), sau “fantana” (germanul “Brunnen”, francezul “fontaine”), ca referire la faptul ca de multe ori creste in ape statatoare.
Denumirea romaneasca nu are o origine clara, unii opinand ca este, pur si simplu, o imitatie a denumirii latine, din “nasturtium” reiesind “nasturel”.
Utilizari culinare : Toate speciile de creson (care se pot oarecum substitui una pe cealalta in bucatarie) sunt foarte populare in Europa si in America de Nord si se folosesc pentru creme tartinabile (mai ales cele bazate pe branza de vaci) si salate; simpla paine cu unt si frunze proaspete de nasturel este delicioasa. Mai putin frecvent frunzele de nasturel tocate sunt puse peste felurile de mancare fierbinti, cum ar fi supele de legume sau scrobul de oua. Nasturelul poate transforma o mancare banala intr-o delicatesa.

In Europa, frunzele de nasturel nu sunt de obicei combinate cu alte ierburi proaspete; cu toate acestea, sunt compatibile cu cerdeturile ce compun amestecul Fines Herbes din bucatara franceza si pot fi folosite impreuna cu oricare din ele. Frunzele, si chiar florile, de creson indian sunt de obicei folosite pentru a da aroma otetului vegetal (vezi marar); de asemenea, nasturelul este foarte bun pentru sosuri de ierburi (vezi limba-mielului).

In Asia centrala si de vest exista ierburi culinare cu aroma similara cu cea a nasturelului; majoritatea cartilor de bucate substituie nasturelul in aceste retete cu urda-vacii lucru de inteles, intrucat urda-vacii provine din aceasta regiune. Nasturelul este folosit din Asia de nord-vest (Georgia, Azerbaijan) pana in Asia centrala (Iran); apare chiar si in bucataria cazaca, fiind una din ierburile ajutate de clima din Kazakhstan.

Evidentul dezavantaj al nasturelului este ca frunzele sale nu se pot usca si deci sunt rareori comercializate. Pe cand nasturelul trebuie recoltat in salbaticie, atat urda-vacii cat si cresonul indian cresc usor in gradina, cu eforturi minime. Urda-vacii este surprinzator de nepretentioasa, si creste foarte repede; cam la o saptamana de la insamantare, planta trebuie recoltata. Pentru a avea urda-vacii proaspata tot timpul anului se folosesc trei ghivece, in care se planteaza la interval de trei zile. Cresonul indian, pe de alta parte, are nevoie de ceva mai multa atentie, dar dupa aceea creste exuberant un intreg sezon. Florile lui portocalii sunt foarte decorative, si au utilizari aditionale: bobocii si fructele necoapte se pot mura si inlocuiesc cu succes caperele.

O iarba mediteraneana, ruccola, cunoscuta in trecut la noi sub numele de voinicica, are o iuteala asemanatoare nasturelului, dar are si o aroma distincta, intensa. Voinicica poate fi utilizata ca o alternativa mai picanta la nasturel.

Share
Raportare greseli de ortografie:
vreau sa semnalez existenta unei greseli de ortografie.