Pelin (Artemisia abrotanum)

Cautare:
PELIN - ARTEMISIA ABROTANUM
Nume engleza : Southernwood, Lad's Love, Maiden's Ruin, Old Man Alte nume : Lemnul Domnului Partea folosita : Frunzele. Familia de plante : Asteraceae (familia florii-soarelui), subfamilia Asteroidae.
Sursa foto : www.gudjons.com
Descrierea plantei si cultivare : Planta perena, fara flori, cu frunze penate, de un verde-oliv inchis. Se tunde primavara devreme. Florile sunt numeroase, mici si galbene. Fructul de pelin este o pastaie de forma rotunjita, care contine semintele. Descrierea condimentului : Se cultiva doua tipuri de pelin, ambele intens parfumate. Tipul traditional aminteste de lamaie, pe cand cel obtinut mai recent (“pelin camforat”) are un miros mai intens si mai dominant.
Ambele tipuri, in ciuda amarelii lor pronuntate, sunt foarte potrivite pentru utilizari culinare.
Pregatire si depozitare : Frunzele si tulpinile se pot pastra uscate timp de cateva luni. Totusi, in stare uscata, aroma si gustul sunt mai slabe, asa ca cel mai adesea sunt utilizate proaspete. Se pastreaza cca. 10 zile in frigider. Origine : Probabil din Asia Mica sau Europa (in zilele noastre, planta creste in salbaticie in bazinul de vest al Mediteranei). Etimologie : Numele latinesc al plantei, “abrotanum“, nu este inrudit cu “aper“ (bour), ci a fost imprumutat din grecescul “habrotonon“, cu origine necunoscuta.

Englezescul “southernwood“ este o contractie din “southern wormwood“.
Numele estonian “sidrunpuju“ este format din “sidrun“ (lamaie) si “puju“ (pelin negru); astfel, planta este perceputa ca o varianta cu miros de lamaie a pelinului.

Francezul “garde-robe“ se refera la puterea plantei de a indeparta moliile si alte insecte; cu toate acestea, levantica este mult mai utila in acest scop.

Numele botanic al genului, “Artemisia“, se refera la zeita greaca a vanatorii, Artemis. Numele este inregistrat istoric ca fiind asociat unei plante sacre a zeitei, poate pelin negru (Artemisia absinthium, Artemisia ponticum), sau o alta specie inrudita.

Cele mai multe limbi slave folosesc nume similare: “piolun“ in poloneza, “palyn“ in bielorusa, “pelin“ in bulgara, slovena sii croata. De la slavi termenul a fost preluat ca atare si de romani, albanezi si turci si modificat in “pelynas“ de lituanieni. Denumirea deriva din radacina “pal“ (arzator, stralucitor) care deriva din proto-indo-europeanul “pel“ (gri). S-a sugerat ca denumirile acestea se datoreaza frunzisului grizat, sau gustului arzator de amar.
In alte limbi slave este denumit cu termeni care inseamna “iarba neagra“: “černobýl“ in ceha, “chornobil“ in ucraineana si “chernobyl“ in rusa.
Utilizari culinare : Pelinul, iarba mai mult decat demodata din punct de vedere culinar, abia daca mai este folosit astazi. Date fiind mirosul puternic si destul de neplacut de lamaie si amareala pronuntata, este dificil de gasit o aplicare. In orice caz, dozajul atent este esential.

La noi se folosea pentru a aromatiza vinul, vinul pelin fiind socotit o bautura deosebita, cu proprietaea de a starni apetitul si de a usura digestia. Acest procedeu s-a pus la punct in incercarea de a masca gustul vinului pastrat in butoaie d elemn, care nu asigurau o etanseitae perfecta, sucand astel la oxidari si schimbari in gustul si aroma bauturii. Pelinul nu doar masca aceste defecte, dar bautura astfel aromata avea chiar gust bun. De remarcat ca nu exista nicio legatura intre vinul pelin si alte bauturi amare ca vermut, bitter, amaretto sau absint.

Pelinul este potrivit mai ales pentru carne. Ca si pelinul negru, este bun pentru a aromatiza carnea mai grasa (porc, rata, gasca, oaie), constituentii sai amari imbunatatind digestibilitatea si stimuland apetitul. Pe de alta parte, pelinul se mai poate folosi si pentru carnurile mai insipide (vitel, curcan), adaugand un gust interesant unor preparate altfel fara gust. Aceasta iarba pe jumatate uitata se potriveste bine experimentelor; de exemplu, se poate folosi pentru un “bouquet garni“ mai neobisnuit.

Se spune ca pelinul se foloseste pentru a aromatiza prajiturile in Italia, dar nu se cunoaste nici o asemenea reteta. In plus, extracte din aceasta planta se pot gasi uneori in doctoriile pentru stomac sau in lichioruri.

Share
Raportare greseli de ortografie:
vreau sa semnalez existenta unei greseli de ortografie.