Pelin negru (Artemisia vulgaris)

Cautare:
PELIN NEGRU - ARTEMISIA VULGARIS
Nume engleza : Mugwort Alte nume : Partea folosita : Frunzele, recoltate imediat inainte de inflorirea plantei. Familia de plante : Asteraceae (familia florii soarelui), subfamilia Asteroidae.
Sursa foto : www.infojardin.com
Descrierea plantei si cultivare : Pelinul negru creste usor oriunde (printre gunoaie, cladiri demolate, in orase etc.). Planta este inalta, atinge 1-1,2 m inaltime si are frunze mici, de culoare gri-verzuie, care emana un miros placut atunci cand sunt zdrobite. Florile sunt mici si sterse, ca si intreaga planta, care are un aspect neatractiv. Descrierea condimentului : Pelinul negru este puternic aromat si are un gust amarui. Pregatire si depozitare : Frunzele si tulpinile se pot pastra uscate timp de cateva luni. Totusi, in stare uscata aroma si gustul sunt mai slabe, asa ca cel mai adesea sunt utilizate proaspete. Se pastreaza cca. 10 zile in frigider. Origine : Zonele temperate din Europa si Asia. Etimologie : Termenul englezesc ”mugwort” contine elementul ”mu”, care inseamna ”musca, gandac”; la fel grecescul ”myia”, rusescul ”mukha” si germanul ”mucke”, care inseamna ”tantar”. Din punctul de vedere al etimologiei populare primul element din mugwort se refera la folosirea plantei la aromatizarea berii (“mug of beer“). Al doilea element in ”mugwort” este un termen vechi pentru ”planta”, intalnit tn multe limbi germanice: ”wurzel” in germana, ”ort” in suedeza.

Denumirea suedeza ”malort” (planta moliei) pentru o specie inrudita (pelin) este similara; se pare ca mirosul ambelor plante alunga moliile.
Pelinul negru si pelinul, desi inrudite, nu sunt identice.

Numele botanic al genului, “Artemisia“, se refera la zeita greaca a vanatorii, Artemis.
Pentru termenul “pelin“, vezi PELIN.

In unele limbi slave este denumit cu termeni care inseamna “iarba neagra“: “černobýl“ in ceha, “chornobil“ in ucraineana si “chernobyl“ in rusa.pelin
Utilizari culinare : Ca si indeaproape inruditul pelin, pelinul negru este folosit doar ocazional drept condiment. Gustul sau amarui se potriveste bine cu pestele gras, sau cu carnea de porc, gasca sau oaie. Ocazional, frunzele de pelin negru sunt consumate crude, in salate.
Cea mai importanti utilizare a sa pare a fi prepararea gastei umplute, care este, in Germania, o mancare traditionala de Craciun. Cateva legaturi de pelin negru folosite pentru a da aroma umpluturii.

Share
Raportare greseli de ortografie:
vreau sa semnalez existenta unei greseli de ortografie.