Piper de balta (Polygonum hydropiper )

Cautare:
PIPER DE BALTA - POLYGONUM HYDROPIPER
Nume engleza : Water Pepper, Smart weed, Marshpepper Alte nume : Partea folosita : In bucataria japoneza se folosesc frunzele proaspete. Semintele uscate sunt extrem de iuti, dar nu se cunosc utilizari culinare. Familia de plante : Polygonaceae (familia graului negru).
Sursa foto : aphotoflora.com
Descrierea plantei si cultivare : Planta nu este o specie ornamentala; este o iarba anuala zvelta, rasfirata, cu aspect elegant. In lumina soarelui pare roscata; la soare este verde. Florile sunt alb-verzui, micute, in buchete rasfirate. Nu are nevoie de polenizator pentru a produce seminte; acestea sunt mate, maronii inchis pana la negre. Tufa poate ajunge la o inaltime de 60 cm si la un diametru similar. Privite de aproape frunzele au margini franjurate. Au pana la 10 cm lungime, sunt inguste, cu varf ascutit si inodore. Descrierea condimentului : Planta este aproape inodora. La mestecat pare la inceput usor amara, apoi dezvolta o iuteala intepatoare, care dureaza destul de mult, similara cu a piperului de Sichuan. Pregatire si depozitare : Gatitul si uscarea reduc mult iuteala piperului de balta, sau chiar o elimina. Origine : Planta creste in locuri umede, din zona temperata pana in cea tropicala a Eurasiei, Africii de nord si Americii de Nord. Subspecia din climatele temperate (polygonum hydropiper) este mai mare si are fructe cu doua laturi, pe cand subspecia tropicala (polygonum. microcarpum) este in general de dimensiuni mai mici si produce fructe cu trei laturi. Etimologie : Numele piper de balta este justificat pe de o parte de gustul iute-piperat, pe de alta de habitatul natural al plantei; formatiuni lingvistice similare se gasesc in alte limbi europene (germana: “Wasserpfeffer“, franceza: “poivre d'eau“, sau rusa: “perets vodyanoj“), si in numele botanic al speciei, “hydropiper“, care deriva din grecescul “hydro“ (apa) si latinescul “piper“ (vezi PIPER NEGRU).
In ceea ce priveste numele genului, “polygonum“, vezi inruditul CORIANDRU VIETNAMEZ.
Utilizari culinare : Piperul de balta, in ciuda originii sale eurasiatice, este foarte putin folosit la gatit in afara Japoniei. Iuteala lui nealterata de alte gusturi il face sa se deosebeasca de alte condimente iuti (si il face de asemenea dificil de substituit). Poate numai frunzele de piper tasmanian sa aiba un gust comparabil.
Cum piperul de balta nu are alt gust in afara iutelii, este foarte potrivit pentru bucataria japoneza, care foloseste preponderent gusturi primare. Bucatarii japonezi folosesc piperul de balta pentru supe si salate, carora le da iuteala, fara insa a masca aroma subtila de alge, sau peste. Piperul de balta se mai poate folosi si pentru a garnisi sushi.

Semintele de piper de balta, desi nu se cunoaste vreo intrebuintare culinara a lor, au o iuteala puternica, aproape anestezica, ceea ce le face un condiment interesant, care merita sa fie folosit. Aduc intrucatva cu piperul tasmanian; desi le lipseste parfumul dulce al acestuia, sunt un substitut aproape perfect. Semintele de piper de balta au fost folosite ca substitut pentru piperul negru in Germania, in anii de dupa al doilea razboi mondial, dar nu mai sunt disponibile pe piata in zilele noastre.

Share
Raportare greseli de ortografie:
vreau sa semnalez existenta unei greseli de ortografie.