Piper de Cubeba (Piper cubeba )

Cautare:
PIPER DE CUBEBA - PIPER CUBEBA
Nume engleza : Cubeb, Jawa peppercorn, Jawanese pepper, Tailed pepper Alte nume : Partea folosita : Fructele, mai mari decat cele de piper negru si cu o suprafata paroasa. Se comercializeaza intregi si se macina inainte de folosire. Familia de plante : Piperaceae (familia piperului).
Sursa foto : www.herbalextractsplus.com
Descrierea plantei si cultivare : Este o planta tropicala cataratoare, cu tulpini rotunde, de culoare verde-gri. Florile sunt albe si mici; sunt grupate intr-un agregat de forma unui deget, inflorind de-a lungul axului central al acestuia. Fructele sunt de culoare bruna. Fructele sunt asemanatoare cu cele de cardamom negru, sunt varstate si au 30 de mm in diametru; ele contin in interior multe seminte mici, de numai 3-4 mm diametru. Semintele sunt rotunde, cu o suprafata zbarcita, de culoare cafenie pana la neagra. Descrierea condimentului : Boabele de piper de Cubeba au un gust puternic, amarui si foarte aromat. Aroma poate fi descrisa ca lemnoasa, camforata si iute, comparabila cu cea a ienibaharului. Pregatire si depozitare : Piperul de Cubeba se cumpara ca boabe intregi si se macina doar inainte de a fi folosit; piperul de Cubeba sub forma de pudra isi pierde rapid calitatile organo-leptice. Origine : Originea sa este indoneziana. Si astazi cea mai mare parte din cantitatea de piper de Cubeba produsa este recoltata din Jawa si alte insule indoneziene; cantitati mai mici se recolteaza din Sierra Leone si Congo.
In Africa centrala exista un asa numit ”piper fals”, din speciile ”piper guineense” si ”piper clusii”. Fructele lor, numite si ”piper ashanti” sunt mai mici, de forma elipsoidala, au culoare brun-roscata si suprafata mai putin varstata. Gustul este asemanator cu cel al piperului de Cubeba, dar mai proaspat si mai putin amarui.
Etimologie : Termenul Cubeba a intrat in limbile Europene din araba, preluand cuvantul ”kabaabh” a carui origine este insa necunoscuta. Utilizari culinare : Boabele de piper de Cubeba, amarui si iuti, au fost un substitut pentru piper in Europa secolelor XVI – XVII, dar utilizarea lor a devenit din ce in ce mai rara, destinul acestui condiment fiind asemanator cu cel al piperului de Guineea. Motivul disparitiei sale de pe pietele europene a fost, probabil, nota amaruie a gustului ca si caderea pretului piperului negru.
Astazi piperul de Cubeba este folosit in cateva state nord-africane, cel mai mult in Tunisia si Maroc. In Maroc este folosit ca ingredient in cunoscutul amestec de condimente “ras el hanout”, alaturi de ardei iute, semintele paradisului, nucsoara, scortisoara, cuisoare, cardamom si chiar flori de trandafir, functie de varianta regionala.

Share
Raportare greseli de ortografie:
vreau sa semnalez existenta unei greseli de ortografie.