Piper de Guineea (Xylopia aethiopica)

Cautare:
PIPER DE GUINEEA - XYLOPIA AETHIOPICA
Nume engleza : Negro Pepper, Grains of Selim, African grains of Selim, Moor pepper, Kani pepper, Senegal pepper Alte nume : Partea folosita : Fructele de forma unor pastai subtiri si rasucite. Familia de plante : Annonaceae.
Sursa foto : orlandosidee.de
Descrierea plantei si cultivare : Frunzele de piper de Guineea sunt mari, de culoare verde intensa, puternic striate.
Fructele arborelui de piper de Guineea au culoare bruna, 2,5-5 cm lungime si 4-6 mm latime. Contururile semintelor sunt vizibile prin pastaie. Fiecare pastaie contine 5-8 seminte de cca. 5 mm lungime, cu forma de boabe de fasole. Coaja pastaii este aromata, dar nu si semintele.
Descrierea condimentului : Piperul de Guineea este destul de iute si putin amarui, comparabil cu un amestec de piper de Cubeba si nucsoara. Piperul de Guineea este adesea afumat in decursul uscarii, ceea ce ii confera o aroma atragatoare, specifica, iute-afumata. Pregatire si depozitare : Pastaile se pastreaza uscate si intregi, forma sub care rezista mai mult de un an fara sa-si piarda aroma si gustul. Origine : Piperul de Guineea este originar din Africa tropicala (Etiopia si Ghana), unde ambele specii ”Xylopia aethiopica” si ”Xylopia striata” sunt folosite culinar. In America de Sud ”Xylopia aromatica” (piperul magarului) este folosit la gatit de catre indienii brazilieni. Etimologie : ”Xylopia” provine din limba greaca, unde ”xylon pikron” inseamna ”lemn amar”; ”aethiopica” se refera la originea arborelui, desi este mai raspandit in Ghana.
Majoritatea denumirilor europene pentru ”Xylopia aethiopica” contin cuvantul piper, la care se adauga un adjectiv geografic, sau etnografic: maur, negru, african, Senegal, Guineea. In unele limbi este denumit “boabele lui Selim”.
Utilizari culinare : Piperul de Guineea a fost folosit in Europa ca substitut al piperului negru, dar din secolul al XVI-lea, cand importurile de piper negru au inceput sa soseasca regulat si pretul s-a micsorat, piperul de Guineea a disparut.
In ultimul secol a fost utilizat in Europa doar ca inlocuitor de piper negru din timpul celui de-al doilea razboi mondial si pana in anii ’60.
El nu mai este utilizat in afara zonelor unde creste nativ.

Share
Raportare greseli de ortografie:
vreau sa semnalez existenta unei greseli de ortografie.