Rozmarin (Rosmarinus officinalis )

Cautare:
ROZMARIN - ROSMARINUS OFFICINALIS
Nume engleza : Rosemary Alte nume : Partea folosita : Frunzele mici, in forma de ace. Familia de plante : Lamiaceae (familia mentei).
Sursa foto : Radu Popovici
Descrierea plantei si cultivare : Se poate cultiva in aer liber, sau in interior. Aceasta planta mult indragita, cu frunze aromatice si flori frumoase, albastre, este cunoscuta din cele mai vechi timpuri. Este foarte apreciata in gradinile decorative. Infloreste primavara si toamna. Descrierea condimentului : Puternic aromat (amintind de camfor sau eucalipt), rasinos si usor amarui. Gustul este slab, usor amarui si rasinos. Pregatire si depozitare : Rozmarinul proaspat se depoziteaza intr-o punga de plastic, sau intr-un pahar cu apa, la frigider. Pentru a usca rozmarinul in casa, primavara se atarna crengutele proaspete intr-un loc uscat si calduros. Inainte de depozitare frunzele se desfac de pe ramura. Acest lucru este usor de facut dupa ce crengutele s-au uscat: se pun intr-o punga de plastic si se freaca in palme pana cand frunzele se desprind. Se pastreaza in containere inchise ermetic, in locuri racoroase si uscate, la adapost de lumina. Origine : Mediteraneana. Rozmarinul era una dintre plantele care, conform “Capitulare de villis”, crestea in gradinile manastirilor medievale. Cu toate acestea rezistenta mica la frig i-a limitat popularitatea, mai ales in regiunile de la nord de Alpi. Varietatile de rozmarin rezistente la inghet (de exemplu Arp) sunt o inventie relativ noua. Astazi rozmarinul este cultivat in aproape toate tarile din jurul bazinului Mediteranei, ca si in Anglia, SUA si Mexic. Etimologie : In limba latina planta se numea “rosmarinus”; cele mai multe surse interpreteaza numele ca venind din “ros“ (roua) si “marinus“ (marin). Este adevarat, deseori rozmarinul creste la mica altitudine, deci aproape de mare. Cu toate acestea nu populeaza in mod obisnuit coasta, unde picaturile de apa de mare ar putea justifica numele de “roua marii”. E posibil ca numele sa se refere nu la habitat, ci la florile albastre ale rozmarinului.
Cele mai multe limbi europene au pentru rozmarin nume care seamana cu originalul latin: “Rosmarin“ in germana, “rosmariini“ in finlandeza, “ramerino“ in italiana, “romero“ in spaniola, “erromero“ in basca, “rozmarine“ in albaneza, “ruzmarin“ in croata, “rozmarin“ in bulgara si romana, “rozmari“ in greaca. In greaca insa, este mai des numit “dendrolivano“, care se traduce prin “copac de tamaie”.
Utilizari culinare : Rozmarinul este un condiment popular in multe tari occidentale, dar mai ales in tarile din bazinul Mediteranei (Italia si Franta), si mai putin in Grecia si Spania. Rozmarinul poate fi folosit si pentru a aromatiza otetul.

Rozmarinul nu-si pierde aroma prin fierbere indelungata, ca multe alte verdeturi aromate. Frunzele proaspete au un parfum mai pur, si prin urmare sunt preferate atunci cand sunt disponibile. Rozmarinul se foloseste pentru peste, carne (mai ales de pui), dar si pentru legume. Este recomandat pentru cartofi si este extrem de compatibil cu legumele prajite in ulei de masline (vinete, dovlecei, rosii), asa cum se prepara frecvent in tarile mediteraneene.
In bucataria italieneasca carnea de oaie nu este aproape niciodata gatita fara rozmarin; de asemenea, foarte indragita este carnea de pui fripta pe gratar, in crengute de rozmarin. Un efect asemanator se poate obtine daca se presara frunze de rozmarin pe carbunii incinsi in timpul prajirii.

Rozmarinul este una din ierburile care au mai multa putere uscate decat proaspete (ca si cimbrul de cultura si oregano). Rozmarinul uscat este una din cele mai poternice mirodenii si nu trebuie folosit in exces, pentru ca poate da un miros prea “parfumat”. Prin contrast, frunzele proaspete de rozmarin permit mai multa libertate. Multi bucatari, mai ales cei influentati de bucataria mediteraneana, considera rozmarinul proaspat superior celui uscat, si-l folosesc de cate ori este posibil.

Cand este uscat intra in componenta celebrului amestec provensal “herbes de Provence” alaturi de alte plante parfumate ca cimbru, tarhon, busuioc, levantica etc.

Share
Raportare greseli de ortografie:
vreau sa semnalez existenta unei greseli de ortografie.