Scortisoara vietnameza (Cinnamomum loureirii )

Cautare:
SCORTISOARA VIETNAMEZA - CINNAMOMUM LOUREIRII
Nume engleza : Vietnamese Cinnamon, Saigon Cinnamon Alte nume : Partea folosita : Coaja ramurilor tinere. Familia de plante : Lauraceae (familia dafinului).
Sursa foto : commons.wikimedia.or
Descrierea plantei si cultivare : Scortisoara vietnameza, sau scortisoara de Saigon, este un arbore tropical din familia dafinului, raspandit in partea continentala a Asiei de Sud-Est. Este o planta inrudita mai indeaproape cu scortisoara chinezeasca (scortisor / cassia) decat cu cea de Ceylon (scortisoara obisnuita).
Coaja de pe crengile tinere (cea de calitae mai buna decat scoarta de pe crengile groase si de pe trunchi) este recoltaa de obicei cand planta atinge varsta de 10-12 ani. Uneori coaja este razuita inainte de a fi prelevata. Culoarea variaza de la roscata pentru coaja subtire si razuita, pana la gri pentru cea groasa si ne-razuita.
Descrierea condimentului : Scortisoara are o aroma asemanatoare cu a scortisorului.
Este greu de determinat valoarea culinara a scortisoarei vietnameze; calitatea importata in Europa de est in zilele Razboiului Rece era foarte scazuta, similara scortisorului de proasta calitate. Exista indicatii ca Vietnamul are de oferit calitate superioara, dar nu se gaseste pe piata occidentala.
Bobocii de flori uscati si fructele necoapte au si ele aroma de scortisoara si un gust cald, culce si putin picant, asemanator cu cel de scortisor.
Pregatire si depozitare : Vezi SCORTISOARA. Origine : Vietnamul de nord (la granita cu China de sud). Condimentul este produs in principal in vietnam, pentru uz domestic si export. Contrar denumirii “scortisoara de Saigon”, ea este produsa nu langa importantul oras, ci in regiunile de nord si centrale ale tarii, mai ales in Quảng Nam. Etimologie : Denumirea latina vine de la botanistul João de Loureiro. Pentru etimologia termenului “scortisoara” in alte limbi vezi SCORTISOARA. Utilizari culinare : Scortisoara de Saigon a cam disparut de pe piata europeana. In anii ’50 – ‘90 a fost intensiv importata de tarile est-europene insa, din cauza calitatii socotite a fi inferioara, in zilele noastre este greu de gasit in afara Vietnamului.
Scortisoara vietnameza apare frecvent in supa de vita nord-vietnameza in stil Hanoi (pho bo). Acest preparat se face din oase, legume si carne, fierbandu-se ingredientele pana la 12 ore; scortisoara si anasonul stelat sunt adaugate la fiertura in ultimele ore. Supa este servita cat se poate de fierbinte, cu taitei, carne fiarta, felii subtiri de carne de vita cruda, si o varietate de ierburi aromatice si legume (de exemplu, coriandru, sau frunze de menta, sau bulbi tineri de ceapa), galbenus crud de ou, ardei iute si usturoi.
Vietnamezii folosesc si bobocii florilor uscate, adaugandu-i intregi in sosuri.

Share
Raportare greseli de ortografie:
vreau sa semnalez existenta unei greseli de ortografie.