Smirna (Myrrhis odorata)

Cautare:
SMIRNA - MYRRHIS ODORATA
Nume engleza : Cicely, Sweet cicely, Anise cicely, Spanish chervil, Sweet chervil, Anise chervil, Garden myrrh, Sweet scented myrrh Alte nume : Iarba de smirna Partea folosita : Frunzele, mai ales proaspete. Fructele necoapte sunt un bun substituent al anasonului. Familia de plante : Apiaceae (familia patrunjelului).
Sursa foto : www.biopix.dk
Descrierea plantei si cultivare : Primavare, frunzele de smirna sunt de culoare verde deschisa si au forma de pana. Mai tarziu, trec intr-un verde mai inchis (foarte frumos ca ornament in buchetele de flori) si au un parfum dulce, de anason, atunci cand sunt frecate intre degete. In mai infloreste, florile fiind mici si albe, adunate in forma de umbrela.
Fructele arata ca niste pastai de culoare verde deschisa; cand se usuca isi schimba culoarea, trecand spre bruna.
Descrierea condimentului : Smirna are un miros puternic, amintind de cel de lemn dulce sau anason, si gust dulce (mai ales tulpinile). Atat mirosul cat si gustul sunt mai puternice la semintele (fructele) necoapte. Pregatire si depozitare : Frunzele de smirna se consuma de obicei proaspete; uscate isi pierd in buna parte aroma. Tulpinile au aroma mai puternica decat frunzele.
Se pot pastra in frigider, ambalate in pungi de plastic. De asemenea, pot fi depozitate in congelator.
Smirna in stare uscata se poate pastra, la adapost de umezeala, lumina si aer, timp de cateva luni, dar, asa cum s-a spus mai sus, calitatea lor este sub cea a frunzelor proaspete.
Origine : Smirna este originara din Europa occidentala. Este o planta de gradina comuna, intalnita in special in Scandinavia. Etimologie : Denumirea engleza ”cicely” provine din grecescul ”siseli”. Termenul german ”sussdolde” (smirna dulce) se refera atat la gustul dulce cat si la forma de umbrela a ciorchinilor de fructe.
Denumirea botanica a genului ”myrrhis” deriva din grecescul ”myrrhis” care denumeste atat o planta neidentificata cu precizie (este vorba probabil despre ”myron”, adica balsam) cat si un ulei aromatic din Asia occidentala. Numele stiintific ”odoratus” inseamna in latina ”parfumat”.
Utilizari culinare : Smirna nu mai are o importanta deosebita in bucataria contemporana. Fiind rezistenta la temperaturi reci este folositoare locuitorilor Scandinaviei, carora le ofera aroma sa pe tot timpul anului, chiar si in zone extrem de reci, ca Islanda si Insulele Feroe.
Din cauza gustului dulce fructele de smirna sunt un bun substituent al anasonului, feniculului si chiar al lemnului dulce; frunzele pot inlocui hasmatuchi si se combina bine cu amestecul de ierburi aromate “fines herbes”, folosit in bucataria franceza.
In Scandinavia smirna este adesea folosita la aromatizarea compoturilor de fructe si la economisirea zaharului, din moment ce frunzele si tulpinile sunt dulci.

Share
Raportare greseli de ortografie:
vreau sa semnalez existenta unei greseli de ortografie.