Sofranas (Carthamus tinctorius )

Cautare:
SOFRANAS - CARTHAMUS TINCTORIUS
Nume engleza : Safflower, Safflor, Bastard saffron Alte nume : Saflor Partea folosita : Florile. Familia de plante : Asteraceae (familia florii-soarelui), subfamilia Asteroidae.
Sursa foto : 3quarksdaily.blogs.com
Descrierea plantei si cultivare : Sofranasul este o planta anuala, originara din tarile mediteraneene si cultivata in Europa si SUA. Tulpinile sale spinoase si ramificate ajung pana la 1 m inaltime si poarta frunze alternate, fara petiol, oval-lanceolate, cu tepi mici. Florile galbene-portocalii cresc in buchete cu diametrul de 2,5 – 4 cm. Acest ciuline este apreciat pentru florile coloratei si pentru uleiul continut de seminte. Descrierea condimentului : Foarte fragila, erbacee. Pregatire si depozitare : Florile de sofranas se folosesc uscate. Se pastreaza in recipiente inchise, la adapost caldura, de umezeala, aer si lumina. Origine : Mediteraneana. Etimologie : Numele genului botanic “carthamus” deriva din verbul arab “kurthum”, care inseamna “a vopsi”, referindu-se la folosirea florilor de sofranas pentru vopsirea tesaturilor. Cuvantul a intrat si in limbile romanice, de exemplu “cartamo” in italiana sau “càrtam” in catalana, probabil prin intermediul spaniolului “cártamo”; “kartam” din turca insa pare a fi un imprumut direct din araba.

Numele arab modern al sofranasului, “usfur”, vine de la adjectivul asfar, “galben”. Aceeasi radacina sta si la baza numelui “sofran”. Acest nume a fost imprumutat in turca (“asfur”, “hasbir”) si este si sursa pentru numele plantei in diverse limbi europene: “Saflor” in germana, “saflori” in finlandeza, “saflor” in rusa si bulgara. Aceste nume au fost preluate din “usfur”, sau “asfur”, prin intermediul italianei vechi (“asfiore”, sau “saffiore”) si al francezei vechi (“saffleur”). Prin etimologie populara numele a fost transformat in “sofran” si “floare” (“fiore” in italiana, “fleur” in franceza).
Numele botanic al speciei, “tinctorius”, este un adjectiv care corespunde substantivului tinctor, “vopsitor”. In multe limbi europene numele sofranasului contine elemente care se refera la “vopsea”, sau “culoare”, de exemplu “färgtistel” in suedeza, “värvisafloor” in estona, “Färberdistel” in germana.

Multe limbi europene numesc sofranasul “sofran fals”, sau ceva “sofran bastard”: “falso-açafrão” in portugheza, “falso zafferano” in italiana, “safran batard” in franceza.
Utilizari culinare : Florile galbene-portocalii ale sofranasului servesc uneori ca substitut pentru sofran, pentru ca dau mancarii o culoare galbena (cam palida). Sunt de multe ori vandute ca sofran turistilor. Valoarea de condiment a sofranasului este aproape nula, dar proprietatile colorante ii justifica utilizarea in bucatarie.

Desi florile uscate de sofranas pot aparea uneori in amestecuri de ierburi mediteraneene, nu sunt tipice nici unei bucatarii, cu o singura (posibila) exceptie: carti de bucate georgiene mentioneaza o floare galbena misterioasa, numita “sofran Imeretian”, care este probabil Cnicus benedictus, “ciulinul binecuvantat”, galbenea (Tagetes erecta, numita si tarhon mexican) sau sofranas. Nici una din aceste plante nu are prea multa aroma, asa ca se pot inlocui usor una pe cealalta.

Share
Raportare greseli de ortografie:
vreau sa semnalez existenta unei greseli de ortografie.