Sorbestrea de salata (Sanguisorba minor )

Cautare:
SORBESTREA DE SALATA - SANGUISORBA MINOR
Nume engleza : Salad Burnet Alte nume : Partea folosita : Frunzele si tulpinile tinere. Familia de plante : Rosaceae (familia trandafirului).
Sursa foto : www.pflanzenlust.de
Descrierea plantei si cultivare : Sorbestreaua de salata este o planta perena, gratioasa, cu frunzede culoare verde inchisa, adanc dintate. Desi delicata in aparenta, este o planta puternica si robusta, frunzele ei reusind adesea sa strapunga stratul de zapada si sa iasa la lumina.
Sorbestreaua de salata se inmulteste prin seminte si ii priesc locurile luminoase, cu sol bine drenat. Daca solul este prea umed, radacinile ei pot putrezi. Planta nu rezista in climate prea calde.
Florile plantei se indeparteaza, iar frunzele se taie in mod regulat, pentru a incuraja cresterea unora noi.
Descrierea condimentului : Sorbestreaua de salata nu este o planta aromata; valoarea ei rezida in gustul proaspat, usor astringent, asemanator cu al castravetelui, dar cu o usoara nuanta de nuca. Frunzele tinere se folosesc crude, in salate, si au cel mai bun gust; frunzele mature se fac amarui si sunt folosite mai des gatite decat crude.
Florile rosii nu au nici un gust, dar sunt uneori folosite ca ornamente pentru salate.
Pregatire si depozitare : Sorbestreaua de salata rezista cateva zile in frigider, ambalata in pungi de plastic. Origine : Planta este nativa din Europa si vestul Asiei; ea a fost importata in America de colonistii europeni si s-a aclimatizat acolo cu mare succes. Etimologie : Termenul “sanguisorba” deriva din cuvintele latine “sanguis” (sange) si “sorbere” (a absoarbe) si face referire, probabil, la culoarea inchisa a frunzelor. Termenul englezesc “burnet” face aluzie la “brown” care inseamna brun, inchis la culoare.
Denumirea romaneasca, “sorbestrea”, provine de la cuvantul “sorb” (care, la randu-i denumeste o alta plantaa, “sorbus torminalis”), tot de la latinescul “sorbere”.
Utilizari culinare : Frunzele de sorbestrea se consuma crude si sunt considerate un adaos excelent la salate, in perioada de toamna-iarna. Se folosesc tocate, ca garnitura la preparatele din oua si legume. Gustul sau se potriveste foarte bine cu tarhon, arpagic, menta, grasita de iarna, rozmarin, hasmatuchi, patrunjel etc.
Sorbestreaua de salata, mai ales frunzele mature, se adauga in supe si tocane, sau asezoneaza sosurile, dressingurile si pastele pentru tartine preparate pe baza de unt si iaurt. Se foloseste de asemenea la a da gust deosebit oteturilor.
Frunzele tinere, intregi, se pot adauga la cocktailuri, pentru aspect si gust racoritor.

Share
Raportare greseli de ortografie:
vreau sa semnalez existenta unei greseli de ortografie.