Tarhon mexican (Tagetes Lucida)

Cautare:
TARHON MEXICAN - TAGETES LUCIDA
Nume engleza : Mexican Tarragon, Pericon, Mexican mint marigold, Winter tarragon, Spanish tarragon Alte nume : Partea folosita : Frunzele proaspete si florile. Familia de plante : Asteraceae (familia florii-soarelui), subfamilia Asteroidae.
Sursa foto : www.flmnh.ufl.edu
Descrierea plantei si cultivare : Tarhonul mexican este o planta care creste pana la 50-75 cm inaltime. Frunzele sunt lunguiete, cca. 3 cm latime si 7-8 lungime, de culoare verde stralucitoare. Daca sunt sfaramate au o aroma dulceaga, asemanatoare cu cea a tarhonului, cu o mica urma de anason. La sfarsitul verii tarhonul mexican face flori mici si galbene, adunate in ciorchini. Descrierea condimentului : Tarhonul mexican are o aroma placuta si dulceaga, intre tarhon si anason. Gustul frunzelor de tarhon mexican este asemanator cu cel al tarhonului obisnuit (frantuzesc) si foarte intens. Pregatire si depozitare : Cand se recolteaza, tarhonul mexican trebuie spalat bine si lasat sa se usuce natural. Frunzele sale se pot folosi proaspete, sau uscate.
In frigider, cand este proaspat, rezista cateva zile. In stare uscata poate fi pastrat cateva luni, daca este tinut la adapost de aer, lumina si umezeala.
Origine : Tarhonul mexican este originar din Mexic si sudul SUA. Etimologie : Denumirea botanica ”tagetes” este legata de zeitatea romana ”Tages” (care, la origine, era un zeu etrusc al profetiilor, iar ulterior a fost adoptat de romani ca unul dintre descendentii lui Zeus). Numele speciei ”lucidus” (stralucitor) se refera la florile galbene.
In general limbile europene importante denumesc planta asociind cuvantului tarhon adjectivul care arata provenienta sa: mexican.
Pentru etimologia cuvantului ”tarhon”, vezi Tarhon.
Utilizari culinare : Tarhonul mexican este folosit inca din timpul aztecilor, atat din motive medicale cat si religioase. Astazi este un condiment destul de popular in Mexic si sudul SUA, caci se poate cultiva usor in climatul cald si poate substitui tarhonul frantuzesc. Comparativ cu tarhonul obisnuit, cel mexican este mai robust si mai puternic. Se potriveste foarte bine cu mancarurile picante (se armonizeaza perfect cu carnea de pasare) si se foloseste la aromatizarea oteturilor.
Poate substitui bine frunzele de piper mexican in retetele in care acestea sunt tocate marunt. Totusi, tarhonul mexican fiind mai dulce, dozajul trebuie refacut cu mare grija.

Share
Raportare greseli de ortografie:
vreau sa semnalez existenta unei greseli de ortografie.