Telina (Apium graveolens)

Cautare:
TELINA - APIUM GRAVEOLENS
Nume engleza : Celery Alte nume : Partea folosita : Cele mai populare sunt frunzele si radacina. Fructele de telina, adesea denumite seminte, sunt si ele folosite drept condiment. De asemenea, tulpinile de telina au o aroma specifica, extrem de placuta. Familia de plante : Apiaceae (familia patrunjelului).
Sursa foto : www.seedfest.co.uk
Descrierea plantei si cultivare : Telina este o planta supla, care ajunge pana la 60 cm inaltime. Are frunze segmentate, cu 3-5 lobi si flori cu petale mici si albe. Semintele de telina sunt foarte mici, de culoare maronie si au un miros puternic si foarte placut. Descrierea condimentului : Toate partile plantei sunt foarte aromate. Tulpinile sunt de culoare verde-deschisa si au suprafata lucioasa.
Radacina de telina este alba, tare, de forma rotunjita si de diverse dimensiuni, de la cea a unei mingi de tenis, pana la cea a unei mingi de fotbal. Ca si frunzele, radacina are o aroma puternica si foarte placuta, dar este folosita ca leguma.
Telina nu are un gust deosebit, punctul ei forte este aroma caracteristica, cu totul deosebita.
Pregatire si depozitare : Prospetimea frunzelor de telina se poate testa frecandu-le usurel intre degete. Daca se aude un sunet ca un scartait, telina este proaspata. In caz contrar, mai bine o ocoliti.
Radacinile trebuie sa fie tari si grele, pentru dimensiunea lor. Daca tulpinile mai sunt atasate de ele, ar trebui sa arate proaspete si nu pleostite. Radacinile de dimensiune medie, cat sa incapa bine in pumnul unui barbat, sunt cele mai bune.
Este extrem de important ca telina sa fie foarte bine spalata, pentru indepartarea nisipului si prafului.
Pentru depozitare taiati baza tulpinilor si indepartati orice frunza strivita, sau alterata in vreun fel. Curatati-o si introduceti-o intr-un saculet de plastic, care trebuie tinut in frigider; se poate pastra astfel cca. doua saptamani. Aveti grija sa tineti frunzele de telina astfel incat sa nu se lipeasca de peretii frigiderului, caci ingheata usor. Daca este congelata, la dezghetare telina va avea tulpini pleostite, iar frunzele vor fi apoase.
Origine : A fost cultivata in Europa, in zona mediteraneeana inca de acum 3.000 de ani. Culturile ei s-au raspandit relativ repede spre centrul si nordul Europei; edictul lui Charlemagne a fost unul dintre factorii determinanti ai expansiunii telinei in Evul Mediu (vezi Capitulare de villis). Etimologie : In limba latina telina era numita “sedano” (care a dat nastere denumirilor actuale in italiana, germana si franceza) sau “apium” (regasita in denumirile din catalana, provensala si germana).
Numele speciei sale inseamna “puternic mirositor” (din “gravis” ce inseamna “puternic” si “olens” care inseamna “mirositor”).
Denumirea din limba romana provine din denumirea plantei din limba greaca moderna, „selinon”.
Utilizari culinare : Telina este cunoscuta in zona Mediteranei de milenii. Homer o mentioneaza in poemele sale epice si era considerata o planta sfanta in perioada clasica a Greciei. Este mai putin cunoscut faptul ca frunzele sale impodobeau crestetul invingatorilor jocurilor din Nemeea, similar cu modul in care frunzele de dafin erau folosite pentru a incununa cistigatorii jocurilor Pythiene.
Jocurile Nemeene aveau loc o data la doi ani, incepand cu anul 573 i.Ch., in micul oras Nemeea, din sudul Greciei (in peninsula Pelopones) unde, conform legendei, marele erou Herakles (Hercule), fiul lui Zeus, a indeplinit prima dintre cele 12 munci ale sale, punand capat zilelor Leului din Nemeea.

Romanii pretuiau telina mai mult pentru calitatile ei culinare decat pentru cele religioase. Totusi, si ei au pastrat multe superstitii legate de numele ei: planta era folosita pentru a atrage ghinionul asupra cuiva si era asociata cu moartea si lumea subpamanteana.

Astazi telina este o planta populara in Europa; frunzele sunt tocate si folosite similar patrunjelului, dar mai adesea se pun in supe si sosuri pentru a imbunatati aroma si gustul.
Radacina de telina, in combinatie cu frunzele de dafin, radacina de patrunjel si frunzele de leustean, este adesea folosita si ea in bucatarie. Radacina mai poate fi utilizata si ca leguma.

Telina joaca un rol important si in bucataria creola din New Orleans, unde tulpinile apar frecvent in mancaruri.

Fructele de telina (cunoscute ca seminte) au o aroma similara, dar mai puternica. Ele pot fi macinate si amestecate cu sare. Fructele sunt putin mai amare, ceea ce le limiteaza utilizarile, dar chiar si asa, sunt un adaus pretios in mancarurile cu legume.

In nordul si estul Indiei, fructele uscate ale unei plante inrudite (“radhuni”) sunt folosite drept condiment si intra in componenta amestecului de condimente bengalez “panch phoron”. Semintele de telina pot inlocui acest condiment, mai bine decat orice altceva s-ar putea gasi in Bengal. Semintele de telina mai sunt utilizate si in unele variante de pudra de curry.

Share
Raportare greseli de ortografie:
vreau sa semnalez existenta unei greseli de ortografie.