Visin turcesc (Prunus mahaleb )

Cautare:
VISIN TURCESC - PRUNUS MAHALEB
Nume engleza : Mahaleb Cherry, English cherry, Rock cherry, St. Lucie cherry Alte nume : Mahaleb Partea folosita : Interiorul moale al samburilor fructelor (boabe), de culoare bej deschisa, de forma elipsoida (cca. 5 mm lungime). Familia de plante : Rosaceae (familia trandafirului), subfamilia Prunoidae.
Sursa foto : throughthewest.co
Descrierea plantei si cultivare : Frunzele visinului turcesc sunt ovale, cu marginea dintata, cu lungimea de 2,5-5 cm, aproape la fel de late pe cat sunt de lungi. Crengile si coditele frunzelor nu au spini. Florescentele au in mod obisnuit mai putin de 10 flori intr-un racem.
Arborele de visin turcesc poate atinge inaltimi de 3-6 m.
Descrierea condimentului : Boabele de visin turcesc sunt foarte aromate si amarui la gust. Textura lor este moale. Dupa ce sunt mestecate un timp, ele dezvolta o aroma subtila de migdale amare. Pregatire si depozitare : Peste tot boabele de visin turcesc sunt folosite fin macinate. Totusi condimentul trebuie pastrat intreg, fiindca isi pierde repede calitatile. Chiar si asa, nu se poate pastra mai mult de doi ani. Origine : Visinul turcesc creste din abundenta in Asia, dar si in Europa de est si centrala, unde prefera climatul cald si uscat. Utilizarile sale culinare sunt restrictionate la sud-estul Europei (Grecia si Armenia) si vestul Asiei (Turcia, Liban, Siria).
Cel mai mare exportator de visin turcesc este Siria.
Etimologie : Denumirile ”mahlab” in araba si ”mahaleb” in ebraica indica o origine comuna. Denumirea in engleza ”mahaleb cherry” preia termenul arab si ii adauga determinantul ”cherry”, care inseamna cires. Alte denumiri europene procedeaza similar, adaugand denumirii ”cires” un adjectiv. Termenul ”cires” are multe rude in Europa: ”cherry” in engleza, ”Kirsche” in germana, ”cseresznye” in maghiara, ”kirss” in estona, ”kerasi” in greaca, ”geras” in armeana. Toate deriva din grecescul ”kerasos” (cires). Utilizari culinare : Fructele de visin turcesc sunt mici (1 cm) si au pulpa subtire. Samburii lor contin acest condiment neobisnuit, a carui aroma delicata este dominata de gustul amar. Aroma si gustul ii confera un caracter unic, mai ales in combinatie cu dulciuri, daca este dozat corespunzator.
In Grecia visinul turcesc este folosit la prepararea specialitatii ”tsoureki”, un fel de briosa care se consuma de Pasti si a ”vasilopita”, un fel de placinta cu branza, consumata tot cu aceeasi ocazie.
In Asia de vest, condimentul este cunoscut in bucatariile libaneza si armeana. Un exemplu este”chorak”, din Armenia, o paine dulce (asemanatoare cu ”tsoureki”).

Share
Raportare greseli de ortografie:
vreau sa semnalez existenta unei greseli de ortografie.