ACKEE
Este fructul unui arbore (blighia sapida) originar din Africa de Vest tropicala (Camerun, Gabon, Sao Tome si Principe, Benin, Burkina Faso, Coasta de Fildes, Ghana, Guineea, Guineea-Bissau, Mali, Nigeria, Senegal, Sierra Leone, Togo).
Fructul are forma unei pere si, cand este copt, trece de la culoarea verde la cea galbena-portocalie si se desface pentru a scoate la iveala 3 seminte mari si negre, inconjurate de o pulpa galbena, cremoasa si buretoasa, numita arili. Doar arili este comestibil, restul fructului fiind otravitor, provocand crize grave de voma si hipoglicemie. Un ackee cantareste circa 100-200 g.
Ackee a fost adus, probabil cu o corabie de sclavi, din Africa in Jamaica, la mijlocul sec. XVII. De atunci a devenit un ingredient de baza in bucataria jamaicana si a altor bucatarii caraibiene.
Numele latin este pus in onoarea capitanului Willian Bligh care a adus fructul din Jamaica in Marea Britanie si l-a oferit studiului oamenilor de stiinta.
Alte denumiri: akee, mar akee, creier vegetal, achee.