Cinci arome

Cautare:
CINCI AROME
bucatarie :
chineza, vietnameza, filipineza
descriere :
Desi originea exacta a amestecului „5 arome” se pierde in inceputurile istoriei, exista numeroase insemnari despre incercarile chinezilor de a produce „condimentul minune”, care sa includa toate cele 5 gusturi: acru, amar, dulce, iute si sarat.

Toate acestea se regasesc in „5 arome”, condimentul cel mai popular in bucataria cantoneza, socotita cea mai sofisticata dintre bucatariile regionale ale Chinei.
Este posibil ca, accidental, un bucatar sa fi dat peste aceasta combinatie particulara de condimente, sau, poate, amestecul este rodul mai multor ani de cercetari constiente. Indiferent cum a fost obtinut, „5 arome” este cu adevarat unic.

Astazi exista mai multe variante de a prepara acest amestec, functie de ingredientele si cantitatile folosite. Unele variante ar trebui, de fapt, sa fie numite „7 arome”, caci contin 7 ingrediente.
Reteta standard foloseste seminte de fenicul, cuisoare, scortisoara sau cassia (o ruda a scortisoarei, populara in special in China si in sud-estul Asiei), anason stelat si piper de Sichuan. Exista insa multe variante care utilizeaza ghimbir, nucsoara si chiar lemn-dulce (in loc de anason stelat), sau piper negru in loc de piper de Sichuan.
Formula are la baza principiul chinez al echilibrului dintre yin si yang. Yang sunt alimentele zise “fierbinti”, asociate cu masculinitatea (in acest caz piper, scortisoara si cuisoare), in timp ce yin sunt alimente “reci” (fenicul si anason stelat), asociate cu feminitatea. Nici una dintre aceste categorii nu are nimic de-a face cu temperatura la care alimentele sunt gatite, sau servite. In principiu, ingredientele din cele doua categorii trebuie sa fie echilibrate. Un echilibrul stricat este vazut drept cauza imbolnavirilor. Aceste credinte exista si astazi, poate deoarece chinezii prefera sa manance decat sa ia medicamente.
Amestecul este folosit in special in bucatariile din restaurante si mai putin de catre gospodinele chineze. Este folosit la asezonarea marinadelor pentru carne, sau asezoneaza sosurile, supele, tocanele etc.

Amestecul a fost raspandit de diaspora chinezeasca, el devenind un ingredient extrem de apreciat si in bucatariile din Vietnam, Singapore, Filipine, Hawaii.
„5 arome” se prepara prajind ingredientele la foc mic, intr-o tigaie uscata, fara ulei sau altfel de grasime, dupa care se piseaza si se omogenizeaza.
Ingrediente :
2 lingurite de boabe de piper negru
4-6 stelute de anason
1/2 lingurita de cuisoare, macinate
1 lingura de seminte de fenicul
1 lingura de scortisoara, macinata
Indicatii :
Se prajeste piperul negru 2 minute, intr-o tigaita. Se adauga semintele de anason si fenicul si se amesteca inca 30-40 de secunde.
Se piseaza amestecul intr-o piua. Se strecoara apoi pentru a indeparta particulele mari si se combina cu scortisoara si cuisoarele macinate.
Se pastreaza la adapost de lumina si umezeala si se foloseste cu atentie, caci are gust puternic.

Share
Poza mix Sursa foto : Radu Popovici
Raportare erori de ortografie:
Vreau sa semnalez existenta unei greseli de ortografie.