Garam masala

Cautare:
GARAM MASALA
bucatarie :
indiana
descriere :
Acest termen inseamna “condimente fierbinti”, cu trimitere la efectul pe care-l au asupra organismului, si este specific bucatariilor din nordul Indiei, Pakistan si Bangladesh. Exista foarte multe variante de garam masala, functie de ingredientul principal cu care vor fi asociate (pui, miel, peste, fructe de mare, legume etc.), de zona geografica si de preferintele personale. Totusi, aproape toate variantele contin piper negru, scortisoara, cardamom si cuisoare.

Toate aceste condimente sunt picante si recunoscute a incalzi organismul, de aceea garam masala este extrem de popular in nordul Indiei, unde clima este ceva mai rece. Tot din acest motiv, nu contine ardei iuti, ingredient care in final racoreste corpul si este, de aceea, folosit preponderent in zonele cu clima tropicala.
Lucru obisnuit pentru bucataria nord indiana, care a suferit puternice influente mongole si persane datorate sirului de conducatori indo-islamici, denumirea “garam masala” este de origine persana si provine din “garm masaleh”, garm insemnand iute, iar masaleh insemnand ingredient, sau aliment. Un amestec de condimente traditional persan, numit advieh, are mai multe variante, unele apropiindu-se ca reteta de garam masala.

Inregistrarile istorice arata ca garam masala este foarte vechi, iar folosirea de ingrediente scumpe, cum sunt scortisoara, cuisoarele, cardamomul, nucsoara si sofranul (unele importate din Indonezia), in locul ingredientelor locale, mai ieftine (cum sunt coriandru, ghimbir si chimen) sugereaza ca garam masala era la inceputuri un amestec specific dietei persoanelor bogate. Timpurile insa s-au schimbat, iar astazi este folosit pe scara larga.

Garam masala se comercializeaza in doua forme: gata preparat, sau ca amestec de condimente intregi.
Cand este comercializat sub forma deja macinata, garam masala nu este aproape niciodata condimentul principal intr-o reteta. Este adaugat in cantitati mici si in special la sfarsitul timpului de gatit, lucru ce sugereaza ca rolul sau este de a potenta aromele si gustul celorlalte ingrediente. Acest rol secundar a fost una dintre cauzele aparitiei multelor variante de retete de garam masala. Practic, oricine isi poate crea propria combinatie.
Cand este comercializat sub forma de condimente intregi, acestea sunt prajite, la inceputul gatitului, in grasime (ghee sau unt), care capteaza aromele si le raspandeste apoi usor in mancare. Bucatarii profesionisti isi prepara singuri propriul masala, mai ales din cauza gustului si aromelor bogate si puternice.
Ingrediente :
2 1/2 lingurite de scortisoara macinata
1 lingurita de cuisoare intregi
1 lingurita de boabe de piper negru
1 pastaie de cardamom negru, boabele de la
1/2 lingurita de seminte de fenicul
1/2 lingurita de seminte de chimion
1/2 lingurita de boabe de coriandru
1 foaie de dafin
Indicatii :
Se incinge o craticioara, fara ulei, la foc mediu. Se adauga cuisoarele, cardamomul, foaia de dafin, boabele de piper si de coriandru, semintele de chimion si fenicul. Se prajesc condimentele 30 de secunde, scuturand tigaia sau amestecand cu o lingura de lemn, ca ingredientele sa nu se lipeasca.
Se pun ingredientele prajite intr-o piua (sau o rasnita de piper, eficienta in cazul cantitatilor mici) si se piseaza pana ce se obtine o pulbere fina. Se adauga scortisoara macinata si se amesteca bine. Se pastreaza amestecul in frigider, inchis ermetic intr-un borcanel. Pentru a beneficia pe de-a-ntregul de aroma si gustul condimentelor, garam masala trebuie consumat in maxim 3-6 luni.

Share
Poza mix Sursa foto : Radu Popovici
Raportare erori de ortografie:
Vreau sa semnalez existenta unei greseli de ortografie.