Kochujang

Cautare:
KOCHUJANG
bucatarie :
coreeana
descriere :
Kochukang, sau gochujang, este un condiment coreean, cu gust care variaza de la iute la foarte iute. Prepararea sa traditionala implica fermentarea naturala a ardeilor iuti, uneori timp de mai multi ani, in vase mari, de pamant ars, asezate in aer liber, cel mai adesea pe platforme de piatra, numite „jangdokdae”.
Se crede ca acasta pasta de ardei iuti a fost folosita pentru prima oara candva in jurul anului 1700, dupa ce ardeii iuti au fost introdusi in Coreea de portughezi, via Japonia. Prima retea de kochujang lista ca ingrediente ardeii iuti uscati si pisati, care, impreuna cu orez lipicios pisat, se adaugau la o pasta de fasole soia. Amestecul era maturat minim 1 an, in plin soare. Aceasta reteta veche este foarte similara cu cele moderne.
Astazi exista variante de kochujang care folosesc nu doar orez lipicios, ci si orez cu bob scurt, orz, boabed e grau, dovleac sau cartofi dulci. Uneori amestecul este indulcit cu zahar, sau miere.
Producerea sa comerciala a inceput in 1970, iar variantele casnice se gasesc din ce in ce mai greu.
Amestecul este folosit pe scara extinsa, pentru a da gust tocanelor, pentru a marina carnea, sau ca dip.
Kochujang mai este folosit si ca ingredient la prepararea altor sosuri condimentae, sau amestecuri de condimente. Unul dintre acestea este „chogochujang” care foloseste adausuri de otet, zahar si seminte de susan, altul „ssamjang”, care foloseste pasta fermentata de soia si ceapa tocata.
Ingrediente :
100 g pudra de fasole soia fermentata
300 g orez lipicios, pudra
200 g ardei iuti uscati, pisati
125 g melasa
150 g sare grunjoasa
Indicatii :
Se dizolva melasa in apa fierbinte si se strecoara printr-o sita fina. Se amesteca apoi cu pudra de orez . Se fierbe mixtura la foc mic, pana ce capata o culoare de ambra, translucida. Se lasa sa se raceasca.
Se amesteca pasta cu pudra de fasole fermentata, apoi se adauga sarea si ardeii iuti pisati. Se amestea bine, se transfera mixtura intr-un vas si se presara cu sare. Se astupa vasul cu un dop ermetic si se expune la soare.

Share
Poza mix Sursa foto : www.kimchi-kourai.com
Raportare erori de ortografie:
Vreau sa semnalez existenta unei greseli de ortografie.