Pasta thailandeza de curry masaman (Gaeng masaman)

Cautare:
PASTA THAILANDEZA DE CURRY MASAMAN (GAENG MASAMAN)
bucatarie :
thailandeza
descriere :
Pastele de curry sunt ingrediente definitorii pentru bucataria thailandeza, si pentru bucatariile etnice influentate de aceasta (paste similare de curry se folosesc si in Laos, Cambodgia, Vietnam, Myanmar, Indonezia).
Pastele de curry sunt foarte versatile si merg cu toate tipurile de carne si de legume. Thailandezii le prepara, in general, urmand niste retete de baza, doar ca punct de pornire. Retetele finale tin mai mult de gustul fiecarui bucatar, decat de o lista precisa de ingrediente si proceduri. Totusi, fiecare dintre ele este caracterizata de cateva ingrediente si metode de preparare, care ii dau culoarea, aroma si gustul specifice.
Ca linie generala, este util sa stiti ca cea mai picanta dintre ele este cea galbena, urmata de cea rosie, verde, pananeng si masaman. Toate sunt extrem de aromate si de proaspete, au textura matasoara (cu exceptia pastei panaeng care are o textura usor granulata) si consistenta variind de la cea a unei smantani, pana la cea a unei paste groase.
Se pare ca acest tip de curry a fost introdus in Siam (vechiul nume al Thailandei) de prima delegatie persana la curtea de la Ayuthia, in secolul al XVI-lea. Thailandezii au adaptat reseta originala la resursele si gustul lor. Este cea mai putin iute dintre pastele de curry thailandeze.
Ingrediente :
5 ardei iuti rosii uscati, spalati, inmuiati si scursi bine
4 linguri de hasme rosii, tocate marunt
5 linguri de usturoi, tocat marunt
2 linguri de galangal, tocat foarte marunt
3 linguri de lemongrass, tocat
1 lingura de radacina de coriandru, rasa si tocata marunt
1/2 lingurita de sare
2 linguri de alune, prajite
1 lingura de boabe de coriandru, prajite uscat si pisate
1 lingura de seminte de chimion, prajite uscat si pisate
5 cuisoare, prajite uscat si pisate
1/2 nucsoara rasa grosier si prajita uscat
2 coji de macis, prajite uscat si pisate
1 bucata de rulou de scortisoara, prajita uscat si pisata
4 pastai de cardamom verde, semintele de la, prajite uscat si pisate
Indicatii :
Se frig, intr-un wok, ardeii, hasmele, usturoiul, galangalul, lemongrass-ul si radacina de coriandru, cu putina apa, pana ce devin mirositoare. Se piseaza ingredientele intr-o piua si se amesteca apoi cu sare, alune, coriandru, chimion, cuisoare, nucsoara, macis, scortisoara si cardamom, pana ce se obtine o pasta omogena.

Share
Poza mix Sursa foto : www.tastythaifood.com
Raportare erori de ortografie:
Vreau sa semnalez existenta unei greseli de ortografie.