Pistou

Cautare:
PISTOU
bucatarie :
franceza
descriere :
Pistou este un sos ale carui radacini merg in timp pe durata a cateva sute de ani. „pistou” inseamna „pisat” in dialectul provensal. Sosul era preparat din usturoi, busuioc proaspat, sare, piper si ulei de masline. Aceste ingrediente erau pisate, iar pasta obtinuta se servea intinsa pe paine, ca sos pentru paste, sau pentru a asezona supele, cea mai celebra dintre acestea fiind supa provensala, un fel de minestrone ce include fasole alba sau verde, rosii, dovleac, cartofi si taitei vermicelli.
Unele versiuni mai moderne ale retetei contin si branza rasa, de obicei parmesan, pecorino sau branzeturi similare, cu textura ferma si aroma puternica.
Pistou este adesea confundat cu pesto, singura diferenta notabila dintre cele doua sosuri fiind semintele de pin, folosite de varianta italieneasca pentru a ingrosa textura si pentru a „rotunji” gustul si aroma.
Ingrediente :
2 catei de usturoi
30 g branza Parmesan, proaspat rasa
20 g fire proaspete de busuioc
5 linguri de ulei de masline extra virgin
Indicatii :
Se pune usturoiul intr-un blender si se adauga Parmesan, dupa care se proceseaza pana ce ingredientele sunt fin macinate si bine amestecate.
Se adauga busuiocul, inclusiv tulpinile moi. (Daca busuiocul este cules de la o planta matura, cu tulpini tari, se arunca acestea inainte de a cantari firele.) Se proceseaza pana ce busuiocul este tocat, iar mixtura incepe sa se aglomereze.
Se adauga uleiul de masline si se proceseaza pana ce este incorporat. Sosul trebuie sa aiba o textura fina, usor grauntoasa.

Share
Poza mix Sursa foto : lescocottesquiontlacote.cuisineblog.fr
Raportare erori de ortografie:
Vreau sa semnalez existenta unei greseli de ortografie.