Ras-el-hanout

Cautare:
RAS-EL-HANOUT
bucatarie :
marocana, tunisiana, algeriana, libaneza
descriere :
Ras-el-hanout este un amestec de condimente folosit in Orientul Mijlociu si nordul Africii. Numele sau inseamna „cel mai bun din magazin” si se refera la mixtura obtinuta din cele mai bune condimente pe care un vanzator le poate oferi.
Nu exista o reteta standard, definitiva, pentru prepararea acestui amestec. Fiecare magazin, companie, persoana poate avea propria combinatie de condimente. De obicei, ras-el-hanout contine cardamom, cuisoare, scortisoara, paprika, coriandru, chimion, nucsoara, coaja de nucsoara, sare, galangal, piper si curcuma.

Indeobste, ras-el-hanout include cam 12 ingrediente, dar exista retete cu peste 100 de condimente, multe dintre ele rare si neobisnuite, cum ar fi grauntele paradisului, piper de cubeba, piper lung, chimion negru, levantica, boboci uscati de trandafir, ingrediente potential toxice ca belladonna, droguri ca hasis, fructe ca cele de scorus, dar chiar si insecte, dintre care cea mai celebra este musca spaniola (de remarcat ca vanzarea acesteia, un cunoscut afrodisiac, a fost interzisa in pietele din Maroc in anii ‘90). De la otravuri la droguri si excitante, de la agonie la extaz… De obicei, toate aceste ingrediente sunt prajite uscat si apoi pisate impreuna.

In Maroc, fiecare souk (negustor de condimente) se mandreste ca vinde cea mai buna versiune de ras-el-hanout. Exista nenumarate povesti, sau legende, despre amestecuri de ras-el-hanout create special pentru anumiti clienti, ca sa fie nu doar aromate si gustoase, dar sa aiba si efect halucinogen si afrodisiac.

Un bun ras-el-hanout este cel mai potrivit exemplu de cum pot fi grupate si combinate diverse condimente pentru a crea un ingredient mai bun decat suma componentilor sai individuali. Ras-el-hanout este cumva asemanator amestecului curry, un pic picant, cu o aroma florala si robusta, dar lasand loc si unor miresme subtile. Este un amestec extrem de versatil, dar cea mai buna utilizare a sa este in tagine, carora le da culoare, aroma si gust. Cu doar o jumatate de lingurita de ras-el-hanout, o cana de orez se transforma intr-o capodopera.

Cu acest amestec, combinat cu putin ulei, se poate freca orice fel de carne; se lasa astfel la marinat ceva timp, dupa care se prajeste, se frige sau se gateste la cuptor.
Ingrediente :
2 rulouri de scortisoara, rupte bucati
1 lingura de cuisoare
1 lingura de seminte de coriandru
1 lingura de seminte de schinduf
1 lingura de seminte de chimion
1 lingura de seminte de fenicul
1 lingura de seminte de mustar
25 g petale uscate de trandafir de Damasc
Indicatii :
Se pun toate ingredientele intr-o tigaie mare, la foc mic. Se incing bine, pana ce incep sa sara din tigaie. Se amesteca imediat ce incep sa sara si se prajesc uscat timp de 2 minute, avand grija sa nu se arda.
Se ia tigaia de pe foc si se macina mixtura cat este calduta, cu o rasnita de cafea, un blender sau intr-o piua.
Se poate pastra amestecul intr-un container inchis ermetic, la adapost de aer, lumina, caldura si umezeala. Rezista astfel cel putin 1-2 saptamani.

Share
Poza mix Sursa foto : Radu Popovici
Raportare erori de ortografie:
Vreau sa semnalez existenta unei greseli de ortografie.