Sambal oelek (ulek)

Cautare:
SAMBAL OELEK (ULEK)
bucatarie :
indoneziana, malaeziana
descriere :
Sambal este un condiment popular in sudul Indiei, Indonezia, Malaezia, Singapore, Filipine si Sri Lanka, Surinam dar si in Olanda, datorita influentei pe care bucataria indoneziana o exercita asupra celei olandeze. Exista multe variante de sambal, cel mai bine cunoscut fiind sambal oelek.

„Oelek” este un cuvant olandez, echivalentul indonezianului „ulek”, ambele avand aceeasi pronuntare. „Ulekan” denumeste in Indonezia o piua antica, din piatra, folosita inca in multe gospodarii, mai ales in Java, iar pisalogul este numit „ulek-ulek” si este fabricat din radacina de bambus matura. Indigenii folosesc aceste ustensile pentru a pisa ardei iuti, ceapa, alune, usturoi, lemongrass, ghimbir si alte ingrediente.

Sambal oelek este preparat, de obicei, din diferite varietati de ardei iute si poate fi foarte iute pentru cei neinitiati. Exista diferite variante de sambal oelek, unele foarte simple, continand doar ardei iute pisat, sare, suc de limeta si putina apa, altele mai complexe, care folosesc si usturoi, ghimbir, lemongrass, otet si zahar.
Cea mai simpla reteta de sambal oelek este cea in care ardeii iuti se piseaza doar cu putina sare, fara vreun alt adaus. Reteta de mai jos este doar una dintre variantele de sambal oelek. Pentru o iuteala mai mica se pot indeparta semintele si cotoarele ardeilor iuti.
De obicei se folosesc ardei iuti proaspeti, dar si cei uscati se pot utiliza; este nevoie insa ca, mai intai, sa fie inmuiati in apa fierbinte, timp de 10-30 de minute, dupa care se scurg bine si se toaca grosier. Sunt apoi pisati impreuna cu celelalte ingrediente.
Ingrediente :
120 g ardei iuti rosii, tocati
60 g usturoi, tocat
60 g ghimbir proaspat, tocat
1 tulpina de lemongrass (doar partea alba), tocata
30 ml otet
50 g zahar brun
2-4 lingurite de sare, dupa preferinta
2-3 limete, sucul si coaja rasa de la
Indicatii :
Se piseaza bine, intr-o piua, ardeii iuti cu usturoi, ghimbir, lemongrass si sare.
Se adauga, treptat, otetul si sucul de limeta, amestecand bine.
Se pune pasta obtinuta intr-o craticioara si se da in clocot. Se micsoreaza flacara si se fierbe mixtura incet, 3-4 minute.
Cand mixtura are consistenta dorita (trebuie sa fie ca o pasta relativ densa), se adauga zaharul si se amesteca pana se dizolva. Se ia craticioara de pe foc, se adauga coaja rasa de limeta si se amesteca din nou. Daca pasta este prea densa, se poate dilua cu putin otet, sau suc de limeta, sau chiar apa.
Dupa ce se raceste, sambal oelek-ul se pune intr-un borcan foarte curat, care se poate inchide ermetic. Se pastreaza in frigider unde rezista bine cateva zile.

Share
Poza mix Sursa foto : blogs.westword.com
Raportare erori de ortografie:
Vreau sa semnalez existenta unei greseli de ortografie.