Amok trei – Curry de peste cambodgian

Cautare:
SMS Fotbal
/ anexe
Amok trei – Curry de peste cambodgian
Reteta adaugata de : Radu
Voteaza reteta :
Este unul dintre preparatele definitorii ale bucatariei cambodgiene. Se gateste in mod traditional in frunze de bananier, dar se poate prepara si in steamer.
stelute
Ingrediente : 1 lingura de pasta de curry verde 250 g peste, file de pangasius, taiat cubulete 1 ardei gras, taiat fasiute de 3-4 cm lungime 100 g fasole verde pastai, taiata bucati de 3-4 cm lungime 1 lingura de sos de peste 1 ardei iute verde, feliat subtire (optional) 200 ml lapte de cocos 1 lingurita de pasta de creveti (optional) 2 lingurite de zahar de palmier, sau zahar brun 1 lingura de suc proaspat de limeta 2 cepe verzi, tocate 1-2 oua 8 frunze de limeta kafru, taiate fideluta (optional) cateva frunze de ceapa verde, tocate, pentru servit 4 cercuri de 20 cm diametru, decupate din frunze de bananier
click pentru a mari imaginea
Bucatarie etnica : cambodgiana Grad de dificultate: usor Cantitate : 2 portii Durata : 0 ore 30 minute
Indicatii :

Se bate oul putin, apoi se adauga pasta de creveti si se amesteca bine. Se adauga pasta de curry, lapte de cocos, zahar, suc de limeta, sos de peste, ardei gras, ceapa verde, fasole verde, frunzele de limeta kafru si bucatile de peste. Se amesteca bine.

Se inmoaie frunzele de banana trecandu-le prin flacara (flacara inmoaie frunzele si le intensifica aroma) cateva secunde. Veti observa cum partea atinsa de flacara capata o culoare mai vie si se face mai elastica. Atentie insa, nu abuzati de contactul cu flacara, caci frunzele incep sa se arda.
O alta metoda ar fi sa incingeti moderat o tigaie, fara ulei, si sa asezati frunzele pe ea, 10-12 secunde. Se pun frunzele spate in spate (se lipesc pe partea mata) doua cate doua, si se prind cu scobitori in 3-4 locuri, ca sa formeze o cupa. Aceasta trebuie sa fie inalta cam de 6-8 cm.

Se foloseste un steamer (cine are), sau se improvizeaza unul. Pe sita se asaza cele doua cupe cu amok. Se pune wok-ul pe foc iute, pana ce lichidul da in clocot. Se micsoreaza atunci flacara la minimul posibil, cat sa asigure doar o bolboroseala mica, un fel de fierbere fara clocot (temperatura apei va fi pe la 95 °C) si se acopera. Indiferent ce solutie alegeti, trebuie ca lichidul sa nu atinga cupele cu amok si sa puteti acoperi preparatul, ca sa i se asigure un flux constant de abur.
Se gateste curry-ul in aburi timp de 15-20 de minute. Se presara cu coaja rasa de limeta si frunze de ceapa verde si se serveste alaturi de orez Jasmine (sau un alt orez cu bob lung, la alegerea dvs.) fiert.


Share
Raportare greseli de ortografie: vreau sa semnalez existenta unei greseli de ortografie.
PASTA THAILANDEZA DE CURRY VERDE
Ingrediente : 4 linguri de ardei iuti verzi, proaspeti 1/2 lingurita de sare 1 lingura de galangal, tocat foarte marunt 1 lingura de coaja de limeta kafru, tocata marunt 2 linguri de lemongrass, tocat 1 lingura de radacina de coriandru, rasa si tocata marunt 1 lingurita de radacina de curcuma, tocata marunt 3 linguri de hasme rosii, tocate marunt 2 linguri de usturoi, tocat marunt 1 lingura de pasta de creveti 10 boabe de piper alb 1/2 lingurita de boabe de coriandru, prajite si macinate 1/4 lingurita de seminte de chimion, prajite si macinate
Indicatii : Se piseaza ingredientele intr-o piua, adaugandu-le treptat, pana se obtine o pasta omogena si fina.