Ingrediente :
4 bibani de mare, circa 350 g fiecare
4 catei de usturoi, tocati
500 g ceapa, tocata
1 legatura de patrunjel, tocata
1 legatura de coriandru, tocata
sare
piper negru, macinat
2 lamai, sucul de la
16 curmale mari, proaspete
200 g mieji de nuca intregi
4 linguri de ulei de masline
4 linguri de ulei de alune
1/2 lingurita de firisoare de sofran
1/2 lingurita de sofran pudra
2 lamai, pentru ornat
4 rosii medii, pentru servit
Bucatarie etnica :
marocana
Grad de dificultate:
mediu
Cantitate :
4 portii
Durata :
1 ore 10 minute
Indicatii :
Se taie aripioarele si varful cozii de la cei 4 pesti, folosing o foarfeca de bucatarie. Se despica burta pestelui si se curata de maruntaie; se spala bine sub jet de apa rece. Se incinge cuptorul la 180 °C (mediu) Se amesteca jumatate din ceapa cu usturoi, coriandru, patrunjel, sare, piper si suc de lamaie. Cu o parte din aceasta mixtura se umplu pestii si se lasa sa stea 15 minute, ca sa se dezvolte aromele. Restul umpluturii se pune deoparte. Se deschid curmalele cu grija, despicandu-le pe o parte, si se scot samburii. Se umple fiecare curmala cu un miez de nuca. Se adauga ambele tipuri de ulei intr-o cratita (sau platou termorezistent) mare si se incing. Se adauga restul de ceapa si se prajeste rapid. Se adauga firisoarele si pudra de sofran. Se caleste ceapa, amestecand frecvent, la foc mic. Se asaza pestii umpluti pe acest pat de ceapa si sofran. Se aranjeaza curmalele umplute in jurul pestilor, se adauga umplutura ramasa si putina apa. Se acopera cratita cu folie de aluminiu si se pune 15 minute in cuptor. Se servesc pestii fierbinti.