Biban de mare umplut cu orez si creveti

Cautare:
fel principal / peste si fructe de mare
Biban de mare umplut cu orez si creveti
Reteta adaugata de : an_k_deea
Voteaza reteta :
Este o delicatesa, servita de obicei daor la marile sarbatori marocane. Reteta este originara din orasul Fez. Reteta este asezonata cu chermoula, un sos extrem de popular in nordul Africii.
stelute
Ingrediente : 1 biban de mare, circa 2 kg 2 lamai, decojite 1 kg rosii 500 g ardei grasi galbeni, verzi si rosii, curatati 200 g ceapa 100 ml ulei de masline 6 catei de usturoi, pisati 1 legatura de patrunjel, tocata 1 legatura de coriandru, tocata 1 lingurita de boia iute 1 lingurita de boia dulce 1 lingurita de seminte de chimen, macibate 100 ml otet alb sare piper negru, macinat 200 g orez 4 linguri de pasta de rosii + 1 lingurita 250 g creveti decorticati 100 g lamai murate, taiate bucatele mici 50 g masline, curatate de samburi
click pentru a mari imaginea
Bucatarie etnica : marocana Grad de dificultate: mediu Cantitate : 4 portii Durata : 3 ore 50 minute
Indicatii :

Se prepara sosul chermoula amestecand intr-un castron usturoiul cu patrunjel, coriandru, boia iute si dulce. Se adauga apoi otetul si se amesteca bine. Se asezoneaza cu sare si piper, dupa care se adauga 1 lingurita de pasta de rosii. Se amesteca bine si se pune sosul deoparte.
Se despica burta pestelui, de la coada pana la aripioare. Se scoate unul dintre fileuri, apoi celalalt. Se marineaza pestele, carcasa si fileurile, in sosul chermoula, timp de minim 2 ore, in frigider.
Se taie rondele ardeii grasi, lamaile si rosiile. Se incinge cuptorul la 180 °C (mediu).
Se opareste orezul si se amesteca cu cele 2 linguri de pasta de rosii, 200 g creveti, bucatele de lamaie murata si masline. Se adauga si 2 linguri de chermoula. Se dilueaza cu 2 linguri de apa chermoula ramasa.
Se umple bibanul cu umplutura de orez si creveti si se coase cu ata de bucatarie, incepand de la cap.
Se umple o tava de copt mare si adanca cu rondelele de ardei, rosii si lamai. Se asaza pestele umplut deasupra lor. Peste el se toarna chermoula diluata, ulei de masline si se adauga restul de creveti intregi. Se gateste pestele 40 de minute in cuptor. Se scoate apoi ata si se serveste cu legume si crevtiii lasati in afara umpluturii.


Share
Raportare greseli de ortografie: vreau sa semnalez existenta unei greseli de ortografie.