Biban umplut cu orez, migdale si stafide

Cautare:
SMS Fotbal
fel principal / peste si fructe de mare
Biban umplut cu orez, migdale si stafide
Reteta adaugata de : dani
Voteaza reteta :
stelute
Ingrediente : 400 g bibani 300 g orez 400 g creveti medii 1 1/4 cana cu stafide aurii 2 cepe, tocate 1 ceapa, intreaga 7 linguri de ulei de masline 1/2 lingurita de seminte de chimen, macinate 500 g patrunjel, tocat marunt 3/4 lingurita de firisoare de sofran 150 g migdale decojite 6 catei de usturoi, pisati 1 morcov, feliat 2 cuisoare, intregi 1 tulpina de telina 1 foaie de dafin sare piper negru, macinat frunze de patrunjel pentru ornat
click pentru a mari imaginea
Bucatarie etnica : tunisiana Grad de dificultate: greu Cantitate : 4 portii Durata : 1 ore 20 minute
Indicatii :

Se fierbe orezul in apa cu putina sare, timp de 20 de minute. Se scurge.
Se taie crevetii in jumatate, pe lungime (3-4 jumatati se pun deoparte pentru ornat), apoi se taie cubulete.
Stafidele se inmoaie in apa calduta, intr-un castronel.
Se incinge jumatate din ulei intr-o cratita si se calesc 2 cepe tocate. Se asezoneaza cu sare, piper si chimen. Se adauga 4/5 din patrunjelul tocat si crevetii; se amesteca, apoi se adauga in cratita orezul fiert si 1/2 lingurita sofran.
Se amesteca bine, apoi se adauga migdalele, stafidele si usturoiul. Se gateste la foc mic, amestecand constant.
Se despica fiecare peste pe lungime, pe spate. Se trece cutitul pe sub sira spinarii ca sa se desprinda, apoi se taie osul cu o foarfeca la nivelul capului si se trage osul afara (tinand de cap cu mana). Se deschide larg fiecare peste si se umple cu mixtura din cratita.
Se aranjeaza fiecare peste pe o bucata de folie de aluminiu; cu grija, se impaturesc marginile foliei si se aranjeaza in jurul pestelui, atat cat sa-l pastreza deschis, dar sa nu permita umpluturii sa cada in afara (folia are forma unui cuib ce inconjoara pestele deschis).
Se infig cele doua cuisoare in ceapa lasata intreaga. Se calesc apoi in restul de ulei morcovul feliat, ceapa intreaga, restul de patrunjel, telina tocata, foaia de dafin si restul de sofran. Se adauga si oasele de peste, se rumeneste totul, se adauga apa, se da in clocot si se fierbe incet, pana ce amestecul se reduce la jumatate.
Se mai adauga apa si se fierbe inca 30 de minute, apoi se strecoara prin sita fina si se colecteaza lichidul intr-o tava de cuptor. Peste acest sos se asaza pestele in folie. Se da tava la cuptor, timp de 10 minute, la 180 °C.
Cand se serveste, se asaza cate un peste in mijlocul unui platou, se toarna sos peste el si in jurul sau; se orneaza cu 2 jumatati de creveti si cu patrunjel tocat.


Share
Raportare greseli de ortografie: vreau sa semnalez existenta unei greseli de ortografie.