Biryani de pui

Cautare:
SMS Fotbal
/ anexe
Biryani de pui
Reteta adaugata de : Radu
Voteaza reteta :
Biryani, biriani, sau beriani, denumeste o categorie de feluri de mancare cu orez, inrudite cu mai cunoscutul pilaf, preparate cu carne, legume si mirodenii. Este foarte popular in India, Pakistan, Bangladesh, Iran etc.
stelute
Ingrediente : 2 piepti mari de pui dezosati, fara piele, circa 850 g, taiati bucati 6 linguri ulei de arahide, sau de porumb 100 g unt 2 cepe mici, tocate marunt 200 g rosii tocate, din cutie, cu suc cu tot 1 ardei iute verde, tocat marunt (curatat sau nu de seminte, dupa preferinta) 3 cm bucata de radacina proaspata de ghimbir, tocata marunt 4 catei de usturoi, tocati marunt 2 fire proaspete de patrunjel, frunzele de la 1 lingura sos de menta (sau 1 lingura frunze proaspete de menta, tocate marunt) 100 g alune caju 50 g stafide sultana 1 1/2 lingurita scortisoara macinata 3 pastai de cardamom verde, semintele de la 4 cuisoare 1 lingurita de nucsoara macinata 1/2 lingurita de seminte de fenicul 1/2 lingurita de seminte de chimion 1/2 lingurita de boabe de coriandru 5-6 boabe de piper negru 2 foi de dafin 1 lingurita de curcuma, macinata sare 220 g orez Basmati, spalat in 4-5 ape si inmuiat 30 de minute in apa rece, apoi scurs 1 litru bulion de pui (sau supa preparata cu cubulete de concentrat) clocotita 1/2 castravete proaspat, taiat rondele, pentru ornat fasiute subtiri de ardei gras, de diferite culori, pentru ornat
click pentru a mari imaginea
Bucatarie etnica : indiana Grad de dificultate: mediu Cantitate : 4 portii Durata : 2 ore 0 minute
Indicatii :

Se incinge o tigaita, la foc mediu; se adauga cuisoarele, piperul, semintele de cardamom, fenicul, chimen si coriandru. Se frig 1 minut, amestecand ca sa nu se arda, sau pana cand se dezvolta aromele condimentelor. Se iau de pe foc si se macina intr-o piua mare si grea, pana se obtine o pudra omogena. Se adauga scortisoara si nucsoara si se amesteca bine.
Se adauga in piua ardeiul iute, ghimbirul, usturoiul, frunzele de patrunjel, jumatate din cantitatea de alune caju, sosul de menta (sau frunzele tocate) si 1-2 linguri de apa. Se piseaza bine amestecul, pana se obtine o pasta omogena.

Se incing 4 linguri de ulei intr-o tigaie mare, se adauga bucatile de pui si se prajesc 10 minute, in transe daca este nevoie, pana se rumenesc pe ambele parti, intorcandu-le o singura data. Se scoate carnea cu o spumiera si se pune deoparte.

Se adauga in tigaie restul de ulei si 30 g unt; cand grasimea este incinsa, se adauga jumatate din cantitatea de ceapa si se prajeste pana incepe sa se rumeneasca.
Se adauga pasta de condimente si se gateste, amestecand continuu, 2-3 minute. Se adauga rosiile si se amesteca 2 minute, bine de tot, pe flacara medie.

Se adauga carnea si putina sare, 400 ml din bulionul de pui (daca se foloseste supa preparata din cubulete de concentrat, se adauga mai putina sare, sau se renunta la ea). Se fierb ingredientele la foc mic circa 30-40 de minute, sau pana cand carnea se face foarte frageda, iar lichidul s-a ingrosat.

Intre timp, se incing intr-o alta tigaie 40 g din untul ramas, se adauga foile de dafin, curcuma si restul de ceapa si se prajesc la foc mediu, pana ce incep sa se rumeneasca. Se adauga orezul si se amesteca bine 10 minute, la foc mic, pana ce orezul se face translucid. Daca este nevoie, se mai adauga putin unt.

Se adauga restul de bulion de pui, se da amestecul in clocot, se micsoreaza flacara si se gateste orezul timp de 8-10 minute, la foc mic, fara a acoperi tigaia. Se scurge excesul de apa, daca exista. Se incalzeste cuptorul la 150 °C (gradatia mic).

Se amesteca intr-o caserola (sau un platou ceramic) orezul cu bucatile de pui si sosul lor, se acopera vasul cu un capac, sau cu folie metalica, si se gatesc ingredientele in cuptor, timp de 10-15 minute, pana ce orezul este complet gatit. Mancarea trebuie sa fie un pic umeda.

Se incinge intr-o craticioara untul ramas, se adauga stafidele si restul de alune caju si se prajesc 2 minute, amestecand frecvent. Se presara alunele si stafidele peste biriyani. Se orneaza cu frunze de patrunjel, rondele de castravete si fasiute de ardei gras.


Share