Chiftelute de Sabat

Cautare:
SMS Fotbal
fel principal / vita
Chiftelute de Sabat
Reteta adaugata de : an_k_deea
Voteaza reteta :
Comunitatea evreiasca de rit sefard din oradul marocan Tangier, are un bogat repertoriu culinar, aceste chiftelute fiind o ilustrare a sa. Sunt servite la ocazii speciale, sau la sarbatori, cum este Sabatul.
stelute
Ingrediente : 1 tulpina de telina, taiata fasiute 20 de frunze de telina 1 lingurita de firisoare de sofran 2 lamai, sucul de la 12 anghinari mici, de primavara 2 kg mazare, decorticate 3 cepe, tocate marunt 100 ml ulei sare piper negru, macinat 1 felie de paine 1 kg carne tocata de vita 1 ou 1 legatura de patrunjel, tocata 1 lingurita de ghimbir, pudra 1 lingurita de curcuma, pudra 1 1/2 lingurita de nucsoara, macinata
click pentru a mari imaginea
Bucatarie etnica : marocana Grad de dificultate: mediu Cantitate : 4 portii Durata : 2 ore 20 minute
Indicatii :

Se inmoaie painea in apa si apoi se stoarce bine. Intr-un castron, se amesteca bine carnea tocata cu oul si cu painea. Se adauga o treime din ceapa tocata si patrunjelul tocat, ghimbir, curcuma si nucsoara. Se asezoneaza apoi cu sare si piper. Se amesteca ingredientele cu mana, dupa care se acopera castronul si se lasa sa stea 30 de minute, ca sa se amestece aromele.
Intre timp, se amesteca sofranul cu 1 1/2 pahar cu apa.
Cu mainile umede, se modeleaza chiftelute de dimensiuni egale.
Se pune sucul de lamaie intr-un castron cu apa rece. Se indeparteaza frunzele anghinarilor. Se scot fibrele si se pun inimile de anghinare in castronul cu mixtura de apa si suc de lamaie. Se previne astfel colorarea legumelor.
Se caleste restul de ceapa in 2 linguri de ulei, intr-o cratita mare. Se toarna peste ceapa o treime din cantitaea de apa infuzata cu sofran, se adauga apoi mazarea si anghinarea. Se asezoneaza cu sare si piper, se acopera ingredientele cu apa si se fierb 10-15 minute.
Se pun jumatate din chiftelute intr-o cratita, se toarna peste ele 3 linguri de ulei si 1/2 pahar de apa infuzata cu sofran. Se fierb vreo 15 minute, acoperite cu un capac.
Se pun fasiutele de telina intr-o cratita mare. Se adauga restul de chiftelute, 2 linguri de ulei si restul de apa infuzata cu sofran. Se sareaza si se pipereaza, dupa gust. Se acopera totul cu frunzele de telina si se gatesc 20 de minute.
Se aranjeaza chiftelutele pe un platou, alaturi de cele gatite impreuna cu mazarea si cu anghinarile.


Share
Raportare greseli de ortografie: vreau sa semnalez existenta unei greseli de ortografie.