Chilaquiles

Cautare:
SMS Fotbal
fel principal / porc
Chilaquiles
Reteta adaugata de : dani
Voteaza reteta :
Este o reteta foarte populara in Mexic, si se serveste la micul dejun. Fasiile prajite de tortilla raman crocante in sosul de tomatillos cu branza si smantana.
stelute
Ingrediente : 30 ml ulei de masline 500 g carne tocata de porc 3 catei de usturoi, pisati 2 lingurite de oregano, uscat 1 lingurita de scortisoara, macinata 1/2 lingurita de cuisoare, macinate 1/2 lingurita de piper negru, macinat 2 linguri de vin alb, sec 1 lingurita de zahar 1 lingurita de sare 12 tortillas de porumb (vezi reteta mai jos) ulei, pentru prajit 350 g branza Cheddar rasa 300 ml smantana sos de tomatillos (vezi reteta mai jos)
click pentru a mari imaginea
Bucatarie etnica : mexicana Grad de dificultate: greu Cantitate : 6 portii Durata : 1 ore 20 minute
Indicatii :

Se incalzeste cuptorul la 180 °C. Se incinge uleiul intr-o cratita mare. Se adauga carnea de porc si usturoiul. Se gateste la foc mediu, amestecand frecvent, pana ce se rumeneste carnea.
Se adauga oregano, scortisoara, cuisoare si piper. Se gateste alte 4 minute, amestecand continuu, apoi se adauga vinul, zaharul si sarea. Se gateste 4 minute, pana ce toate aromele s-au amestecat, dupa care se ia cratita de pe flacara.
Se taie tortillas fasiute late de 2 cm. Se toarna uleiul pentru prajit intr-o tigaie (un strat de 2 cm grosime) si se incalzeste cuptorul la 190 °C. Se prajesc fasiutele de tortillas pana ce se fac crocante si se rumenesc uniform.
Se intinde jumatate din mixtura de carne tocata intr-un platou de portelan, termorezistent. Se asaza deasupra fasiute de tortillas si branza rasa, apoi se pune smantana din loc in loc, cu o lingurita. Se repeta straturile. Se da platoul la cuptor 20-25 de minute.
Se scoate platoul din cuptor, se toarna sosul deasupra, se presara cu coriandru tocat si se serveste.


Share
Raportare greseli de ortografie: vreau sa semnalez existenta unei greseli de ortografie.
Tortillas de porumb
Ingrediente : 150 g faina de porumb (masa harina) sare
Indicatii : Pentru tortillas trebuie utilizata neaparat faina de porumb speciala (masa harina) deoarece aluatul nu se leaga cu faina normala de porumb.
Faina de porumb cu sare si aproximativ 200 ml apa se leaga intr-un aluat care se imparte in aproximativ 10 portii.
Fiecare portie se modeleaza in forma de bila si se preseaza putin intre palme. I se da forma rotunda (diametrul 10-12 cm). Ajuta daca se pune aluatul intre doua folii de nailon, in final indepartandu-se folia. Daca marginile aluatului sunt sfaramicioase, se mai incorporeaza putina apa.
Tortillas se prajeste intr-o tigaie, fara grasime, cate 2-3 minute pe ambele parti, pana ce capata o culoare aurie.
Sos de tomatillos cu smantana
Ingrediente : 300 g tomatillos din cutie, bine scurse 60 ml zeama de carne, sau apa 2 ardei iuti verzi, curatati de seminte si tocati 2 catei de usturoi 1 legatura de coriandru 120 ml smantana sare piper negru macinat
Indicatii : Se pun toate ingredientele (cu exceptia smantanii) intr-un blender si se proceseaza pana se omogenizeaza mixtura. Se transfera apoi totul intr-o craticioara, se da in clocot, se micsoreaza flacara si se fierbe incet 5 minute.
Se adauga smantana, sare si piper.