Ackee (vezi glosarul de termeni) este un fruct popular in Jamaica si Caraibe. Aspectul sau este asemenator cu cel al omletei. Gustul sau este neutru si are rolul de a absorbi usor sosul mancarii in care este adaugat si de a imprumuta gustul acestuia. Se comporta similar cu tofu. Ca inlocuitor, tofu pare cel mai aproape.
Ingrediente :
450 g cod sarat
2 linguri ulei de porumb
2 linguri unt
1 ceapa tocata
2 catei de usturoi pisati
225 g rosii tocate
1/2 ardei iute rosu, curatat de seminte si tocat
1/2 lingurita piper negru proaspat macinat
1/2 lingurita cimbru uscat
1/2 lingurita ienibahar macinat
2 cepe verzi tocate
540 g ackee, din cutie, bine scurs
Bucatarie etnica :
jamaicana
Grad de dificultate:
usor
Cantitate :
4 portii
Durata :
25 ore 0 minute
Indicatii :
Se pun bucatile de cod sarat intr-un castron, acoperite cu apa. Se lasa la inmuiat cel putin 24 de ore, schimband apa de 5-6 ori in acest interval. Se scurg si se spala sub jet de apa rece. Se pun apoi bucatile de peste intr-o oala cu multa apa rece. Se da apa in clocot, apoi se scoate pestele si se lasa sa se raceasca pe o farfurie. Se indeparteaza cu grija oasele si pielea, apoi se rupe carnea bucatele mici, folosind o furculita. Se incing untul si uleiul intr-o tigaie mare, la foc mediu. Se adauga ceapa si usturoiul si se soteaza 5 minute. Se adauga rosiile si ardeiul iute si se gateste inca 5 minute. Se adauga bucatelele de cod sarat, piperul negru, cimbrul, ienibaharul si ceapa verde, se amesteca bine si apoi se adauga ackee, cu grija, ca sa nu se sfarame. Se serveste fierbinte, cu gogosele prajite.