Ingrediente :
1,5 kg crap intreg, curatat, icrele se pun deoparte
sare grunjoasa
175 ml ulei de nuca
700 g ceapa taiata fideluta
1 lingurita paprika
1/2 lingurita scortisoara
175 g miez de nuca tocat
3 fire de patrunjel tocata marunt
10 ml suc proaspat de lamaie
2 rosii taiate rondele
250 ml suc de rosii
sare marina
piper negru proaspat macinat
mieji de nuca
fire de fenicul (sau marar) pentru ornat
Bucatarie etnica :
albaneza
Grad de dificultate:
mediu
Cantitate :
10 portii
Durata :
1 ore 30 minute
Indicatii :
Se incalzeste cuptorul la 180 °C. Se sareaza pestele in interior cu sare marina. Se incinge uleiul intr-o tigaie mare. Se adauga ceapa si se caleste, impreuna cu paprika si scortisoara, circa 5 minute, pana se inmoaie. Se curata icrele si se toaca; se adauga apoi impreuna cu nuca tocata in tigaie. Se gateste, amestecand permanent, 5-6 minute. Se ia tigaia de pe foc si se lasa sa se raceasca inainte de a se adauga patrunjelul si sucul de lamaie. Se asezoneaza, dupa gust. Se umple cavitatea pestelui cu jumatate din mixtura de ceapa. Se inchide burta crapului prinzand-o cu scobitori. Se pune restul de umplutura intr-un platou ceramic incapator si adanc si se asaza pestele deasupra. Se aranjeaza rondelele de rosie peste crap; se stropeste totul cu sosul de rosii. Se pune platoul in cuptor si se coace 30-45 de minute, pana ce pestele este rumenit si foarte fraged. Se transfera pestele pe un platou mare. Se arunca scobitorile inainte de a servi crapul umplut presarat cu mieji de nuca si fire de fenicul.