Crema caramel

Cautare:
SMS Fotbal
deserturi / creme si sufleuri
Crema caramel
Reteta adaugata de : dani
Voteaza reteta :
Este o reteta de origine spaniola, a carei denumire este identica; seamana de asemenea foarte mult cu varianta franceza, crème caramel.
stelute
Ingrediente : 1 litru lapte 1 pastaie de vanilie, despicata 6 oua 115 g zahar 1 lingurita esenta de vanilie 175 g zahar super fin, pentru caramel
click pentru a mari imaginea
Bucatarie etnica : mexicana Grad de dificultate: mediu Cantitate : 6 portii Durata : 5 ore 30 minute
Indicatii :

Se pun 6 forme de sufleu intr-un vas mare, cu apa calda. Se prepara caramelul. Se presara zaharul, in strat uniform, pe fundul unei cratiti mari. Se incalzeste incet, fara a amesteca, scuturand cratita inainte-inapoi pe masura ce zaharul se topeste.
Se ridica formele din apa si se sterg rapid. Cand zaharul caramel capata o culoare brun-aurie, se toarna in cele 6 forme; acestea se rasucesc astfel ca zaharul topit sa acopere cu un strat cat mai uniform fundul si lateralele lor (sau, se poate unge interiorul formelor cu o pensula). Se pun formele deoparte.
Se incalzeste cuptorul la 180 °C. Se toarna laptele intr-o cratita, se adauga pastaia de vanilie si se aduce laptele sub punctul de fierbere. Se toarna intr-un castron si se lasa sa se raceasca.
Se pun ouale intr-un castron si se bat putin, dupa care se adauga zaharul (cele 115 g), treptat, pana se incorporeaza. Se scoate vanilia din lapte si se adauga acesta, treptat, in mixtura de oua.
Se scurge mixtura de oua in formele cu caramel si se asaza acestea pe o tava de copt. Se toarna apa clocotita in tava de copt, ca sa formeze un strat inalt cam cat jumatate din inaltimea celor 6 forme pentru sufleu. Se pune tava, cu grija, in cuptor.
Se gateste crema caramel 40 de minute. Este facuta atunci cand lama unui cutit subtire, inserat in crema, iese afara curata.
Se scot formele din apa si se lasa sa se raceasca, dupa care se racesc 4 ore in frigider. Cand se servesc, se desprinde crema de vas cu un cutit care se roteste in interiorul vasului, urmand circumferinta acestuia. Se asaza peste vas o farfurie, cu fundul in sus, si se rastoarna vasul, permitand cremei si sucului sa ramana in farfurie. Farfuria aleasa nu trebuie sa fie prea adanca, dar nici foarte plata. Se serveste crema cu fructe proaspete (feliute de para, rondele de ananas, stafide etc.).


Share
Raportare greseli de ortografie: vreau sa semnalez existenta unei greseli de ortografie.