Ingrediente :
130 g firimituri de paine alba, proaspete
100 ml lapte de cocos
30 de creveti mari (king prawns) proaspeti, circa 900 g in total
400 ml zeama (supa) de peste
2 rosii mari, tocate
1 ceapa taiata in patru
130 g creveti uscati
3 linguri ulei de palmier (sau alt ulei)
2 ardei iuti rosii, curatati de seminte si tocati
2 catei de usturoi pisati
25 g radacina de ghimbir, data prin razatoare
75 g alune prajite
50 g alune caju
4 linguri smantana de cocos
1 limeta, sucul de la
sare
piper negru proaspat macinat
frunze proaspete de coriandru, tocate
ulei de ardei iute (sau sos de ardei iute), pentu servit
Bucatarie etnica :
braziliana
Grad de dificultate:
greu
Cantitate :
6 portii
Durata :
1 ore 25 minute
Indicatii :
Se pun firimiturile intr-un castron si se adauga laptele de cocos. Se lasa firimiturile sa se inmoaie timp de cel putin 30 de minute. Se face apoi un piureu, folosind un blender, si se pune deoparte. Se decorticheaza crevetii proaspeti si se pun deoparte, la rece. Se pun carapacele intr-o oala si se adauga zeama de peste si rosiile. Se dau in clocot, apoi se fierb incet, la foc mic, 30 de minute. Se scurge supa intr-un castron, presand carapacele de creveti pe sita, cu o lingura de lemn, ca sa se extraga maximul de gust. Se pastreaza lichidul, dar se arunca carapacele. Se pun ceapa, ardeii iuti si crevetii uscati intr-un blender si se proceseaza pana se obtine un piureu omogen. Se transfera piureul intr-o cratita mare si se adauga uleiul. Se gateste la foc foarte mic timp de 5 minute. Se adauga usturoiul si ghimbirul si se mai gateste 2 minute. Se macina alunele intr-un blender pana ce se transforma intr-o pudra fina. Se adauga in cratita si se gateste inca 1-2 minute. Se adauga in cratita piureul de firimituri si lapte de cocos impreuna cu supa si se da totul in clocot. Se micsoreaza flacara si se continua gatitul, amestecand constant, 6-8 minute, pana ce supa se face groasa. Se adauga smantana de lapte de cocos, sucul de limeta si crevetii. Se gateste 3 minute, amestecand, pana ce crevetii sunt facuti iar supa (vatapa) este foarte groasa. Daca este necesar, se mai adauga putina apa. Se asezoneaza cu sare si piper negru. Se servesc crevetii imediat, presarati cu frunze de coriandru si cu cateva picaturi de ulei sau sos de ardei iute. Orezul alb fiert este o garnitura excelenta.