Se pune ardeiul iute uscat intr-un castron termorezistent si se acopera cu apa clocotita. Se lasa la inmuiat 30 de minute, pana se inmoaie. Se scurge, se indeparteaza codita, apoi se despica pe lungime si se scot semintele, racaind cu un cutit mic si ascutit. Miezul se toaca si se pune deoparte.
Se incinge uleiul intr-o tigaie si se calesc ceapa si usturoiul pana se inmoaie.
Se fac doua taieturi, in forma de cruce, la baza fiecarei rosii. Se pun dupa aceea intr-un castron termorezistent si se acopera cu apa clocotita. Se scot dupa 3 minute si se cufunda in alt castron cu apa rece. Se scurg si se curata de coaja.
Dupa ce sunt curatate complet de coaja, se taie rosiile in jumatate, pe lungime, si se scot semintele cu o lingurita. Se toaca pulpa cubulete de 1 cm si se adauga, impreuna cu ardeiul iute, la mixtura de ceapa si usturoi. Se adauga si chimenul macinat si se gatesc toate aceste ingrediente 10 minute, la foc mic, amestecand ocazional.
Se transfera mixtura intr-un blender; se adauga zeama de pui si se proceseaza pana se omogenizeaza.
Se toarna amestecul din blender intr-o cratita mare, impreuna cu migdalele macinate si se amesteca 2-3 minute, la foc mic. Se adauga smantana si se amesteca pana ce se incorporeaza complet.
Se toarna sucul de limeta in cratita si se amesteca bine. Se asezoneaza cu sare, dupa gust, apoi se mareste flacara si se aduce sosul la punctul de fierbere.
Se adauga crevetii si se lasa pe foc, amestecand ocazional, 2-3 minute, pana se incing. Se servesc pe un pat de orez alb, cu bob lung, fiert si cu tortillas calde alaturi.
Faina de porumb cu sare si aproximativ 200 ml apa se leaga intr-un aluat care se imparte in aproximativ 10 portii.
Fiecare portie se modeleaza in forma de bila si se preseaza putin intre palme. I se da forma rotunda (diametrul 10-12 cm). Ajuta daca se pune aluatul intre doua folii de nailon, in final indepartandu-se folia. Daca marginile aluatului sunt sfaramicioase, se mai incorporeaza putina apa.
Tortillas se prajeste intr-o tigaie, fara grasime, cate 2-3 minute pe ambele parti, pana ce capata o culoare aurie.