Cuscus cu calamari umpluti

Cautare:
SMS Fotbal
fel principal / peste si fructe de mare
Cuscus cu calamari umpluti
Reteta adaugata de : dani
Voteaza reteta :
Fiecare regiune a Tunisiei se poate lauda cu propria ei gama de retete de cuscus. Reteta este originara din insula Kerkenah, unde fructele de mare sunt un ingredient de fiecare zi.
stelute
Ingrediente : 4 calamari (cca. 150g) 50 g ficat de miel 50 g orez 1 ceapa mica, tocata 4 catei de usturoi, tocati 3 1/2 linguri de patrunjel, tocat 3 1/2 linguri de marar, tocat 2 linguri de curcuma pudra 1 cana cu frunze de spanac, tocate 2 1/2 cani cu semolina 7 linguri de ulei de masline 3 cuisoare 3 linguri de pasta de rosii 2 linguri de boia dulce 1/4 cana cu boabe de naut, inmuiate peste noapte 1/2 lingurita de menta uscata 2 linguri de pasta harissa (vezi retata mai jos) 1 ou 2 cartofi sare piper negru, macinat 4 ardei iuti, prajiti
click pentru a mari imaginea
Bucatarie etnica : tunisiana Grad de dificultate: greu Cantitate : 6 portii Durata : 2 ore 0 minute
Indicatii :

Se spala si se curata calamarii; se separa pungile de tentacule. Se oparesc tentaculele si ficatul de miel, in vase separate, in apa clocotita, cu sare, si se taie apoi cubulete.
Orezul se fierbe in apa cu sare, cat sa fie pe jumatate fiert (va avea timp sa se faca in interiorul calamarilor).
Se pune deoparte jumatate din cantitatea de ceapa si din cea de usturoi; se combina intr-un castron restul de ceapa si usturoi cu marar si patrunjel. Se adauga orezul pe jumatate fiert, menta uscata, harissa, oul crud, sarea, piperul, curcuma si spanacul tocat. Se amesteca bine cu degetele.
Se deschide o punga de calamar si se umple cu mixtura de orez si condimente. Se inchide punga fixand-o cu cateva scobitori. Se procedeaza identic cu celelalte 3 pungi. Se gauresc in cateva locuri cu o scobitoare.
Se toarna semolina intr-un castron. Se adauga putina apa rece si cateva picaturi de ulei de masline, amestecand treptat cu degetele. La urma se adauga cuisoarele.
Se foloseste un steamer, sau un dispozitiv alcatuit dintr-o oala inalta, peste care se asaza o sita cu capac, sau un vas cu pereti compacti si doar cu fundul gaurit sita. Sita nu trebuie sa atinga lichidul din oala.
In oala se calesc ceapa si usturoiul puse deoparte. Se adauga apoi pasta de rosii, boia, putina apa si se da in clocot. Se adauga calamarii si nautul. Se da din nou in clocot. Deasupra, in sita, se pune semolina, se acopera si se gateste 15 minute.
Se umezeste semolina cu 1-2 polonice din lichidul din oala. In oala se adauga cartofii. Se repune intreg dispozitivul pe foc si se gateste inca 15 minute.
Se asaza semolina intr-un platou si se stropeste cu sos. Se acopera si se lasa sa stea 10 minute. Deasupra ei se pune mixtura din oala (in care pungile de calamari au fost taiate felii de 2-3 cm grosime) si se orneaza cu ardei iuti prajiti.


Share