Friptura de rechin in stil Yucatan

Cautare:
SMS Fotbal
fel principal / peste si fructe de mare
Friptura de rechin in stil Yucatan
Reteta adaugata de : dani
Voteaza reteta :
stelute
Ingrediente : 1 portocala, coaja rasa si sucul de la 1 limeta, sucul de la 3 linguri de vin alb 2 linguri de ulei de masline 2 catei de usturoi, pisati 2 lingurite de pudra de annatto 1/2 lingurita de piper de Cayenne 1/2 lingurita de maghiran uscat 1 lingurita de sare 4 fripturi de rechin frunze proaspete de oregano, pentru ornat 4 tortillas de grau (vezi reteta mai jos) salsa de portocale si ardei iuti (vezi reteta mai jos)
click pentru a mari imaginea
Bucatarie etnica : mexicana Grad de dificultate: mediu Cantitate : 4 portii Durata : 1 ore 15 minute
Indicatii :

Se pun coaja rasa si sucul de portocala intr-un vas de portelan, indeajuns de mare ca sa cuprinda fripturile de rechin asezate intr-un singur strat. Se adauga sucul de limeta, vinul, uleiul, usturoiul, annatto, piperul de Cayenne, maghiranul si sarea. Se amesteca bine.
Se adauga fripturile de rechin si se umezesc bine cu marinada. Se acopera vasul si se pune deoparte 1 ora, intorcand bucatile de peste o data.
Se incinge o tigaie sau gratar de fonta si se frig bucatile de rechin timp de 2-3 minute pe fiecare parte.
Se orneaza fripturile cu oregano si se servesc cu tortillas si salsa.


Share
Raportare greseli de ortografie: vreau sa semnalez existenta unei greseli de ortografie.
Tortillas de grau
Ingrediente : 500 g faina 1/2 lingurita de praf de copt un praf de sare 100 g untura 20 ml apa
Indicatii : Se amesteca faina, praful de copt si sarea intr-un castron mare. Se adauga untura si se freaca bine cu faina, apoi se adauga apa, treptat, si se amesteca pana se obtine un aluat tare.
Se framanta aluatul, pe masa de bucatarie presarata cu faina, timp de 15-20 de minute, pana se face elastic. Se impinge cu podul unei palme, cu cealalta fixand aluatul ca sa nu alunece pe spatiul de lucru.
Se imparte aluatul in 12 bucati egale si se ruleaza ca niste bile, folosind palmele. Cat timp se lucreaza, se acopera bucatile de aluat cu folie transparenta, ca sa nu se usuce.
Se intinde fiecare bila de aluat pe o suprafata presarata cu faina, in asa fel incat sa se obtina un cerc cu diametrul de 30 cm.
Se incinge o tigaie, sau un gratar, la foc mediu. Se frige fiecare tortilla, una cate una, fara grasime, timp de 45-60 de secunde, pana ce suprafata incepe sa faca basici si se rumeneste putin. Se verifica ridicand-o putin cu o spatula. Se intoarce apoi, folosind spatula, si se frige inca un minut, pe cealalta parte.
Se invelesc tortillas cu un servet de panza curat ca sa se pastreze moi si calde, pana ce se prepara celelalte.
Tortillas de grau se reincalzesc stropite cu cateva picaturi de apa, apoi se invelesc in folie de aluminiu si se pun in cuptor, la 140 °C, timp de 10 minute. Sau, se invelesc in folie de plastic si se pun in cuptorul cu microunde timp de 20-25 de secunde, la gradatia MAXIM.
Salsa de portocale si ardei iuti
Ingrediente : 2 ardei iuti verzi 2 portocale sau grapefruituri roz 1 ceapa mica sare piper negru proaspat macinat
Indicatii : Se frig ardeii pe o tigaie, fara ulei, pana ce coaja lor incepe sa se carbonizeze usor si plesneste. Se pun intr-o punga de plastic inchisa, astfel ca aburul sa ramana inauntru. Se lasa sa stea 20 de minute.
Se reteaza capul si fundul fiecarei portocale sau grapefruit roz, se indeparteaza coaja si samburii. Se desface in feliute; se pun feliutele intr-un castronel.
Se scot ardeii iuti din punga si se decojesc. Se taie cotoarele, apoi se despica ardeii si se indeparteaza semintele si vinisoarele. Se toaca marunt.
Se taie ceapa in jumatate si de feliaza subtire. Se adauga ardeii si ceapa in castronul cu feliutele de portocala si se amesteca cu grija. Se asezoneaza cu sare si piper si se pune la rece.