Friptura la cuptor cu legume

Cautare:
SMS Fotbal
fel principal / vita
Friptura la cuptor cu legume
Reteta adaugata de : alex
Voteaza reteta :
Se serveste cu paine si salata mixta, crocanta.
stelute
Ingrediente : 1 lingura ulei de masline extra virgin 1 kg bucata garf de vita, dezosata, circa 7,5 cm grosime, curatata de grasime si legata 2 cepe mari, tocate marunt 1 tulpina de telina, tocata marunt 3 catei de usturoi, zdrobiti 250 ml vin rosu sec sau vin alb 1 cutie cu rosii tocate, circa 225 g 1 morcov mare, dat prin razatoare 1 lingurita de cimbru proaspat, tocat 450 ml zeama de carne de vita, preferabil de casa (vezi pagina 27) 700 g cartofi noi, curatati de coaja si taiati in sferturi 500 g radacina de telina, taiata cubulete de 2,5 cm 4 morcovi, circa 280 g in total, taiati rondele sare piper negru, macinat 3 linguri de patrunjel, tocat
click pentru a mari imaginea
Bucatarie etnica : romaneasca Grad de dificultate: mediu Cantitate : 6 portii Durata : 4 ore 0 minute
Indicatii :

Se incalzeste cuptorul la 160 °C. Se incinge uleiul intr-o caserola mare, rezistenta la flacara. Se adauga carnea de vita si se rumeneste la foc moderat-mare, timp de 6-8 minute, sau pana ce se rumeneste uniform. Se scoate carnea din vas si se pune pe o farfurie.
Se micsoreaza flacara la moderat. Se adauga ceapa, tulpina de telina si usturoiul si se gatesc, amestecand frecvent timp de 3 minute, sau pana cand ceapa incepe sa se inmoaie. Se adauga apoi vinul si se lasa sa fiarba 1 minut, dupa care se adauga rosiile, cu suc cu tot, si morcovul ras. Se fierbe totul inca 2 minute.
Se readuce carnea in caserola, impreuna cu sucul sau lasat in farfurie, si cu cimbrul tocat. Se fixeaza o bucata de folie de aluminiu in jurul partii superioare a carnii, intorcand colturile in asa fel incat sa nu atinga lichidul, apoi se acopera caserola cu un capac, cat mai ermetic. Se introduce caserola in cuptor si se lasa 2 1/2 ore. Cu circa 20 de minute inainte de sfarsitul timpului de gatit, se da supa in clocot intr-o oala cu capac. Se adauga cartofii, radacina de telina si morcovii taiati rondele. Se acopera oala si se fierb incet, timp de 12-15 minute, sau pana ce legumele incep sa se faca fragede.
Intre timp, se scoate carnea din caserola si se pune deoparte. Se indeparteaza grasimea din lichidul de gatit cu o spumiera, apoi se face un piure subtire din lichidul ramas si legumele din caserola, folosind un blender. Se asezoneaza dupa gust.
Se scurg cartofii si celelalte legume radacinoase, pastrand lichidul. Se asaza in caserola un strat din aceste legume, deasupra se pune carnea, iar in jurul acesteia se pun radacinoasele ramase si lichidul pastrat. Peste toate acestea se toarna piureul-sos. Se acopera caserola si se da iar la cuptor, timp de 20 de minute, sau pana cand radacinoasele se fac foarte fragede.
Se scoate carnea pe un fund mare de lemn, se acopera si se lasa sa se odihneasca 10 minute. Caserola, cu continutul ramas cu tot, se pastreaza in cuptorul incalzit la gradatia minima.
Se transeaza carnea si se aranjeaza pe farfurii calde, alaturi de legume si se sos. Se presara cu patrunjel si se serveste imediat.


Share
Raportare greseli de ortografie: vreau sa semnalez existenta unei greseli de ortografie.