Jaouia

Cautare:
SMS Fotbal
deserturi / prajituri
Jaouia
Reteta adaugata de : dani
Voteaza reteta :
Este un desert tunisian cu nuci, migdale, fistic si seminte de pin. Este considerata o reteta festiva, fiind din timpuri vechi preferata claselor conducatoare. Este considerata un simbol al bogatiei si se serveste in special la nunti, ca sa poarte noroc mirilor.
stelute
Ingrediente : 50 g alune 150 g migdale 50 g miez de nuca 20 g boabe de fistic 25 g seminte de pin 1 lingura de ulei vegetal 150 g zahar pudra 1 pachetel cu zahar vanilinat 3 linguri de zeama de lamaie fistic macinat, pentru decor seminte de pin, pentru decor
click pentru a mari imaginea
Bucatarie etnica : tunisiana Grad de dificultate: usor Cantitate : 4 portii Durata : 1 ore 40 minute
Indicatii :

Se coc la cuptor, la 140 °C, separat migdalele (15 minute), nucile (5 minute) si alunele (20 de minute). Se indeparteaza cojile de la alune.
Cu un sucitor de aluat se piseaza grosier migdalele, nucile, alunele, fisticul si semintele de pin, apoi se toarna intr-un castron mare.
Se prepara un sirop din zahar, zahar vanilinat si 100 ml apa. Se dau in clocot si se adauga zeama de lamaie. Pentru a verifica daca siropul este facut, se inmoaie lama unui cutit in apa rece, apoi in sirop si din nou in apa rece. Siropul trebuie sa se solidifice partial, formand o bila moale.
Se toarna siropul peste mixtura de alune, nuci, migdale, fistic si seminte de pin si se incorporeaza, amestecand bine cu o lingura de lemn.
Se ung cu ulei un fund de lemn mare (sau masa de bucatarie) si un sucitor de aluat. Se intinde jaouia pe spatiul de lucru si se aplatizeaza cu sucitorul. Se repeta procedura pe o tava de metal.
Se taie felii late de jaouia, apoi acestea se taie in patrate. Se decoreaza tavalind patratele in fisticul macinat. Se pune deasupra fiecarui patrat cate o samanta de in intreaga. Se aranjeaza jaouia pe un platou.


Share
Raportare greseli de ortografie: vreau sa semnalez existenta unei greseli de ortografie.