Laksa (Supa picanta cu taitei si creveti in lapte de cocos)

Cautare:
SMS Fotbal
supe si ciorbe / taitei
Laksa (Supa picanta cu taitei si creveti in lapte de cocos)
Reteta adaugata de : cristi-j
Voteaza reteta :
Laksa e unul dintre cele mai populare feluri de mincare in Singapore si Malaezia si poate fi intilnit si in alte tari din Asia de sud est, Thailanda, Indonezia. Acolo se serveste de obicei la micul dejun, sau la prinz . Asa cum se intimpla cu majoritatea felurilor cunoscute si populare, exista nenumarate variante pentru aceasta reteta, fiecare tara, restaurant sau familie avind versiunea proprie si preferata. Este unul dintre felurile mele favorite si de aceea il postez pentru ca altfel e destul de greu de facut in Romania, din pacate anumite ingrediente esentiale lipsesc cu desavirsire. O interpretare a numelui este ca laksa inseamna 10 mii , asta de la numarul mare de ingrediente folosite. Dar pentru cei interesati, pasionati si care au prieteni, sau viziteaza macar, vestul europei, iata versiunea mea. Eu mi-am adus cele necesare din Germania si Austria. Aceasta reteta e o compilatie din ce am incercat pe viu, versiuni din diverse emisiuni tv, filmulete de pe net, site-uri de retete si carti de bucate .
stelute
Ingrediente : 100 grame pasta laksa (cumparata sau facuta acasa – vezi reteta mai jos) jumatate de piept de pui taiat bucati 8 creveti curatati (proaspeti decorticati sau din cei congelati gata decongelati) 1 cub de fond de pui 500 ml apa 1 cutie de lapte de cocos (400 ml) 2 linguri de ulei de arahide (sau ulei de floarea soarelui) 100 grame taitei lati de orez 120 grame taitei chinezesti de griu cu ou 300 grame tofu cubulete – tofu puffs / sau tofu tare prajit in ulei mult si scurs/uscat 1 lingura sos de peste 1 lamiie verde / limeta / lime 100 grame muguri de fasole (jumatate de borcan – clatiti , scursi sau proaspeti – opariti 30 de secunde) un ou fiert tare citeva fire de frunze de coriandru 1 ceapa verde 1 ardei iute rosu sambal belacan
click pentru a mari imaginea
Bucatarie etnica : singaporeza Grad de dificultate: mediu Cantitate : 2-4 portii Durata : 0 ore 40 minute
Indicatii :

Intr-o cratita fierb apa, adaug pieptul de pui taiat bucati si apoi cubul de fond de pui. Se gateste 20 de minute sau pina puiul e gata. Se scot bucatile de pui si se pastreaza fondul .
Gatesc taiteii de orez si de griu dupa instructiunile de pe pachet, sau se fierbe apa si se adauga taiteii pentru circa 3-5 minute, acoperind cratita, dar amestecind cit mai des, pentru ca taiteii de orez sa nu se lipeasca .
Fierb oul pentru circa 10 minute .
Pregatesc cubuletele de tofu (gata cumparat sau il prajesc pina e auriu si aerat si il scurg / usuc) .
Toc ceapa verde, feliez ardeiul iute, pregatesc mugurii de fasole .
Intre timp incing un wok / tigaie mare si adinca , adaug uleiul si apoi pasta laksa pe care o prajesc 2-3 minute, pina isi schimba culoarea si dezvolta aromele (am grija sa n-o ard). Adaug laptele de cocos si continui 2 minute. Adaug fondul de pui si sosul de peste si dau in clocot. Fierb la foc mic pentru 10 minute. Storc jumatate de lamiie verde / limeta dupa care adaug la interval de 2 minute bucatile de tofu, apoi bucatile de pui si apoi crevetii. Mai las 2 -3 minute si opresc focul .
Impart taiteii de orez si de griu in boluri , scot bucatile de tofu, pui si creveti si le impart in boluri. Deasupra torn supa si adaug jumatate / sfert de ou, sfert / felie de limeta, mugurii de fasol , frunze de coriandru, ceapa verde, felii de ardei iute si o lingura de sambal .

Asa o fac eu dar se pot face multe modificari. Traditional se serveste cu scoici crete (cockles) in loc de pui, taitei grosi de orez sau vermicelli de orez (bee hoon) in loc de taitei lati, se adauga fish balls (bile din pasta de peste) si ceapa prajita deep-fry crocanta in loc de ceapa verd , coriandru vietnamez / frunze laksa in loc de coriandru. Se pot lasa deoparte puiul, taiteii de griu, oul fiert, ardeiul iute si sosul sambal, se poate adauga o frunza de limeta kaffir tocata … si multe altele .
Pasta laksa nu se gaseste in Romania, iar dintre ingredientele ei (daca vreti s-o faceti singuri) nu se gasesc pasta de creveti, tamarind, coriandru vietnamez, candlenut, galangal. In rest , chiar daca unele mai greu, celelalte ingrediente se mai gasesc .


Share
Pasta de laksa
Ingrediente : 2 cepe de apa / hasme medii (rosii, dulci) taiate in sferturi 4 catei de usturoi 3 cm ghimbir proaspat feliat 3 felii de galangal 4 ardei iuti rosii / chili 1 lingurita pasta de creveti 1 lingura creveti uscati (muiati si scursi) 2 fire de lemongrass (jumatatea mai groasa) tocate 1 lingurita curcuma 1 lingurita boabe de coriandru citeva fire frunze coriandru vietnamez (sau coriandru cu tulpini cu tot) 1 lingurita pasta de tamarind 1 lingura mix de curry / curry powder 4 nuci candlenut sau macadamia (sau 8 nuci caju) 1 lingurita de ulei
Indicatii : Se pun toate intr-un blender si se amesteca pina se formeaza o pasta .