Este o mancare cu gust bogat, usor picanta, foarte apreciata in intreaga America Centrala si in Caraibe.
Ingrediente :
225 g fasole cu ochi negri inmuiata peste noapte
1 ceapa tocata
1 ardei gras verde sau rosu, curatat de seminte si tocat
2 catei de usturoi tocati
1 cubulet de concentrat de supa
1 fir de cimbru proaspat (sau 1 lingurita de cimbru uscat)
1 lingurita paprika
1/2 lingurita amestec de condimente pumpkin pie (vezi reteta mai jos)
2 morcovi taiati rondele
1-2 linguri ulei de palmier
sare
sos iute
675 g dovleac taiat cubulete
1 ceapa tocata foarte marunt
25 g unt
2 catei de usturoi pisati
1/2 lingurita pudra de scortisoara
2 lingurite pudra de curry
1/4 lingurita nucsoara macinata
300 ml apa
piper negru macinat
Bucatarie etnica :
guatemaleza
Grad de dificultate:
mediu
Cantitate :
3-4 portii
Durata :
2 ore 0 minute
Indicatii :
Se scurge fasolea si se pune intr-o oala; se acopera cu apa rece. Se da in clocot. Se adauga ceapa, ardeii grasi, usturoiul tocat, cubuletul de concentrat, cimbrul, paprika si amestecul de condimente. Se fierbe incet 45 de minute, pana ce fasolea incepe sa se fragezeasca. Se asezoneaza cu sare si putin sos iute. Se adauga morcovii si uleiul de palmier; se continua gatitul 10-12 minute, pana ce morcovii sunt facuti (daca este nevoie se mai adauga putina apa). Se ia oala de pe foc. Se topeste untul intr-o cratita mare. Se adauga dovleacul, ceapa tocata foarte marunt, usturoiul pisat, rosiile, scortisoara, nucsoara, curry si 300 ml apa. Se amesteca bine si se fierb ingredientele la foc mic pana ce dovleacul este fraged. Se asezoneaza, dupa gust, cu sare, sos iute si piper. Se serveste impreuna cu fasolea.