Mole de curcan

Cautare:
SMS Fotbal
fel principal / pasare
Mole de curcan
Reteta adaugata de : an_k_deea
Voteaza reteta :
“Mole” este o tocana satioasa si bogata pe care mexicanii o servesc in mod traditional la ocazii festive. Termenul provine din cuvantul aztec “molli”, care inseamna sos aromat cu ardei iute. Exista mai multe tipuri de mole, inclusiv celebrul “Mole poblano de Guajalote”. Alune prajite, fructe si ciocolata figureaza adesea printre ingrediente.
stelute
Ingrediente : 1 ardei iute ancho uscat, curatat de seminte 1 ardei iute guajillo uscat, curatat de seminte 120 g seminte de susan 50 g migdale intregi nesarate 50 g alune intregi nesarate, fara coaja 1 ceapa mica tocata marunt 2 catei de usturoi tocati marunt 60 ml ulei de masline 50 g rosii din cutie 1 banana plantain bine coapta, feliata pe diagonala 50 g stafide 75 g prune, curatate de samburi 1 lingurita oregano uscat 1/2 lingurita cuisoare macinate 1/2 lingurita ienibahar macinat 1 lingurita scortisoara macinata 25 g pudra de cacao neindulcita 4 felii de piept de curcan oregano proaspat, pentru ornat (optional)
click pentru a mari imaginea
Bucatarie etnica : mexicana Grad de dificultate: usor Cantitate : 4 portii Durata : 2 ore 10 minute
Indicatii :

Se inmoaie ambii ardei iuti intr-un castron cu apa fierbinte, timp de 30 de minute. Se scot apoi si se toaca. Se pastreaza 250 ml din lichidul in care au fost inmuiati ardeii.
Se intind semintele de susan pe fundul unei tigai mari, neaderente. Se prajesc la foc mediu, fara ulei, scuturand usor tigaia ca sa se rumeneasca uniform. Nu trebuie lasate sa se arda, caci sosul va avea gust amarui. Se dau deoparte 3 linguri din semintele prajite (pentru ornat), iar restul se pun intr-un castronel. Se prajesc alunele si migdalele in acelasi mod si se pun deoparte in acelasi castron.
Se incinge jumatate din ulei intr-o tigaie, se calesc ceapa si usturoiul 2-3 minute, apoi se adauga ardeii iuti si rosiile. Se gateste la foc mediu 10 minute.
Se adauga banana impreuna cu stafide, prune, oregano uscat, cuisoare, ienibahar, scortisoara si cacao. Se amesteca bine apoi se adauga cei 250 ml pastrati din lichidul in care au fost inmuiati ardeii. Se da mixtura in clocot, amestecand ocazional. Se adauga semintele de susan, alunele si migdalele. Se gateste 10 amestecand frecvent, apoi se ia tigaia de pe foc si se lasa mixtura sa se raceasca incet.
Se proceseaza mixtura intr-un blender, in transe, pana se obtine o pasta omogena. Daca este prea groasa, se poate adauga putina apa ca sa i se regleze consistenta.
Se incinge restul de ulei intr-o cratita. Se rumeneste carnea de curcan, la foc mediu.
Se toarna sosul peste carne, se acopera cratita cu folie si cu capac, cat mai ermetic. Se gateste la foc mic 20-25 de minute, pana ce carnea este frageda iar sosul s-a ingrosat.
Se presara deasupra mancarii semintele de susan si oregano tocat si se serveste cu orez fiert cu legume si tortillas calde.


Share
Raportare greseli de ortografie: vreau sa semnalez existenta unei greseli de ortografie.