Orez cu Chana Dahl

Cautare:
SMS Fotbal
garnituri / cereale
Orez cu Chana Dahl
Reteta adaugata de : Net
Voteaza reteta :
Chana Dahl este linte galbena careia i s-a indepartat coaja exterioara, iar apoi boabele sunt despicate. Acest lucru se realizeaza de obicei industrial, dar se poate realiza si acasa, inmuind lintea peste noapte in apa si apoi indepartand cojile prin plasarea boabelor intre prosoape curata si frecarea lor cu un rulou. Cojile sunt indepartate prin frecare de prosop, iar ruloul despica boabele decorticate. Este o excelenta garnitura vegetariana pentru orice fel de curry.
stelute
Ingrediente : 3/4 cana cu chana dahl (linte galbena despicata) 4 linguri de ghee (sau unt) 2 cepe medii, feliate subtire 2 catei de usturoi, tocati 2 cm bucata de radacina de ghimbir, decojita si tocata marunt 1/2 lingurita de curcuma macinata 2 lingurite de sare 1/2 lingurita de boia iute 1 lingurita de garam masala (vezi reteta mai jos) 5 linguri de iaurt 5 2/3 cani de apa 2/3 cana de lapte 1 lingurita de sofran 3 linguri de suc de lamaie 2 ardei iuti verzi frunze proaspete de coriandru 3 pastai de cardamom negru 1/4 lingurita de seminte de chimion negru 2 1/4 cani de orez basmati
click pentru a mari imaginea
Bucatarie etnica : indiana Grad de dificultate: usor Cantitate : 6 portii Durata : 4 ore 0 minute
Indicatii :

Se spala si se inmoaie chana dahl (linte galbena) timp de 3 ore. Se spala orezul in mai multe ape, pana ce se curata de amidon.
Se incinge ghee intr-o tigaie, se adauga ceapa si se soteaza pana se rumeneste. Cu o spumiera, se scot jumatate din ceapa si putin ghee si se pun deoparte intr-un castron.
Se adauga in tigaie, peste ceapa si ghee ramase, ghimbir, usturoi, curcuma, 1 lingurita de sare, boia si garam masala; se soteaza ingredientele 5 minute, amestecand frecvent. Se adauga iaurtul si chana dahl si 2/3 cana de apa. Se gateste, cu tigaia acoperita, timp de 15 minute. Se pune mixtura de linte deoparte.
Intre timp, se fierbe laptele cu sofran si se pune deoparte alaturi de ceapa si ghee pusa deoparte anterior, sucul de lamaie, ardeii iuti si frunzele de coriandru.
Se da in clocot restul de apa si se adauga sarea ramasa, cardamomul negru, semintele de chimion negru si orezul. Se fierb ingredientele amestecand, pana ce orezul este pe jumatate facut. Se scurge si se pune jumatate din orez intr-o cratita mare. Deasupra se asaza mixtura de chana dahl, iar peste ea se pune jumatate din ingredientele puse deoparte (ceapa prajita, laptele cu sofran, sucul de lamaie, ardeii iuti si frunzele de coriandru). Orezul ramas se pune peste acestea, iar peste orez jumatatea ramasa din ingredientele puse deoparte. Se acopera cratita cu un capac si se gatesc ingredientele 20 de minute, la foc foarte mic. Inainte de a fi servita, se amesteca cu o furculita, sau spatula.


Share
Raportare greseli de ortografie: vreau sa semnalez existenta unei greseli de ortografie.